Бели Манастир: У част јубилеја Миланског едикта

Бели Манастир: У част јубилеја Миланског едикта
Бели Манастир: У част јубилеја Миланског едикта
Бели Манастир: У част јубилеја Миланског едикта
Бели Манастир: У част јубилеја Миланског едикта

Да славимо и прослављамо слободу вере у Једнога Бога и Спаситеља!

У Белом Манастиру свети храм слави свога патрона Светог архангела Михаила. Млади Беломанастирске парохије славе као своју крсну славу Светог мученика Стефана Дечанског. Ово је шеснаеста година како омладина у Белом Манастиру пали свећу свому заштитнику и путеводитељу. Благословом Његовог Преосвештенства Епископа осечкопољског г. Лукијана, ове свечаности обједињене су у заједничко славље на духовној академији у част јубилеја Миланског едикта, одржаној 24. новембра у биоскопској сали у Белом Манастиру.

На почетку академије владика Лукијан је поздравио конзула Републике Србије у Вуковару г. Живорада Симића, саборске заступнике, градоначелника Белог Манастира, представнике просветних и културних организација и све присутне. Преосвећени је у својој беседи упутио савете и поруке својим епархиотима. Између осталог, посебно је нагласио да морамо чувати своју веру, традицију и обичаје, а посебно је наглашено, у светлу актуелни догађања, да чувамо свој језик и своје ћирилично писмо. Наша деца, наши потомци ће нас питати зашто нисмо учинили све да сачувамо свој идентитет, свој језик и писмо.

О Миланском едикту говорио је архијерејски намесник барањски протојереј-страврофор Михајло Маријанац. Прота је на самом почетку нагласио: ''Ево дана којега створи Господ, да славимо и прослављамо слободу вере у Једнога Бога и Спаситеља''. У свом излагању, архијерејски намесник је напоменуо да и данас један део наше Цркве, а посебно онај на Косову и Метохији, затим православни свет у Сирији, чека своју слободу за исповедање своје вере.

У продужетку је изведен културно-уметнички део академије, у коме су учествовали: Свештенички хор под руководством протојереја-ставрофора Ратомира Петровића, Етно група "Ђурђевак" из Боботе, Удружење родитеља и деце "Пчелице", СКУД "Јован Лазић" из Белог Манастира и Куд" Живојин-Жико Мандић" из Кнежевих Винограда.

По завршеној академији, гости и званице дочекани су у хотелу "Патрија" где је припремљена заједничака трпеза љубави. Домаћин, протојереј-ставрофор Владо Кљајић овом приликом представио је план и пројектну документацију за изградњу новог Парохијског дома. Упућен је апел свима да помогну у овом подухвату Црквене општине у Белом Манастиру. Како Српско национално веће у Белом Манастиру такође слави Светог архангела Михаила, ово Веће, у сарадњи са својом Црквом, у највећем делу је финансирало ову свечаност. Помоглии су и: СКД Просвета - Пододбор Бели Манастир, као и чланице беломанастирског Кола српских сестара, које су овим свечаностима дале свој велики допринос.

Извор: Епархија осечко-пољска