Белорусија обнавља храм у Метохији

У септембу ове године у Белорусији покренут је пројекат ''Бела Русија - Сестри Србији''. Основни циљ пројекта је да се путем разних добротворних акција прикупљају средства за обнову једног од разрушених српских храмова на Косову и Метохији. Организациони комитет пројекта, на чијем челу се налази професор Иван Чарота, чине истакнути јавни и друштвени радници Белорусије коју су до сада небројено пута показали да су прави и велики пријатељи Србије и њима братског српског народа. Пројекат који је замишљен као акција трајнијег карактера добио је благослов Његовог Високопреосвештенства Филарета, митрополита Минског и Слуцког и Егзарха Патријарха Московског.

Почетком октобра чланови организационог комитета обратили су се Епископу рашко-призренском Артемију са молбом да одабере један од храмова из поверене му епархије који би се путем овог пројекта обновио. Изабран је храм Свете Параскеве у повратничком селу Дрсник.

Повратак Срба у ово село је почео пре три године када је изграђено педесетак кућа за повратнике али због лоших услова живота свакодневно ту борави свега четрдесетак мештана од којих двоје деце. Како сазнајемо од надлежног свештеника, оца Слободана Трајковића, интересовање за повратак је велико тако да би обнова ове светиње била још један подстрек за повратак српског народа на ове просторе. Управо је ово била идеја водиља Његовом Преосвештенству Епископу рашко-призренском Артемију да предложи ову древну светињу посвећену Св. Петки да буде обновљена пројектом ''Бела Русија - Сестри Србији''.

Радови који обухватају потпуну обнову ове светиње су: статичка санација цркве, покривање цркве, конзервација живописа, израда иконостаса и црквеног мобилијара, изградња звонаре и уређење порте.

Прва у низу добротворних манифестација на којој је изложен читав пројекат обнове одржана је 19. октобра у оквиру духовно просветитељског православног сајма у Минску. Презентација је била више него успешна што потврђује велики број људи присутних на презентацији коју је пропратило двадесетак телевизијских екипа.

Иначе, село Дрсник се налази на 3 км источно од Клине и веома је старо насеље. Помиње се у повељи Стефана Првовенчаног из 1199-1206 где он потврђује дарове које је његов отац Немања даровао Хиландару и набраја између осталих места и Дрсник. Краљ Милутин га поново својом повељом потврђује манастиру Хиландару. То исто чини и цар Душан 1348. У селу данас постоје црква Св. Петке и на месту које се зове Ћелије црквиште са остацима друге цркве. Црква Св. Петке изгледа да је раније била посвећена св. Николи. То је мала једнобродна грађевина правоугаоне основе, засведена полуобличастим сводом. На источној страни је полукружна апсида. Унутрашњост је богато осликана представама светитеља и сценама из циклуса великих празника и Христових страдања.

Очувани делови на западном источном и северном зиду настали су кад и обновљена црква - седамдесетих година 16.века. По својим стилским и уметничким одликама овај живопис се везује за сеоске мајсторе који су крајем 16. И почетком 17 века делали на подручју обновљене Пећке Патријаршије. Проглашена је спомеником културе 1958. Категорисана је као споменик од изузетног значаја за Републику Србију 1990.

У овом селу је до 1999. године живело око хиљаду мештана, претежно Срба. После НАТО бомбардовања Срби су напустили своје домове а црква Свете Петке је демолирана и спаљена а звоник миниран од стране албанских терориста у присуству италијанских снага КФОР-а. Сви дрвени конструктивни елементи су изгорели. Иконостас и мобилијар су уништени у пламену а пожар је неповратно уништио и колорит живописа и састав фреско малтера. Црквено звоно је украдено а ограда је демолирана и разнета. Сеоско гробље је девастирано.

Извор: Епархија рашко-призренска