Бенeдикт XVI. Немачки папа. Живот у текстовима и сликама

На Јозефа Рацингера асоцира зачуђујућа историја и задивљујућа биографија столећа. Једно дете рођено у скромним породични односима, дечак из баварске провинције постаће са 35 година један он инспиратора Другог ватиканског концила, да би засијао као звезда на небу теологије и постао столп и браник на страни Карола Војтиле од напада модерниста и иних реформатора на таласу секуларистичког времена, и први Немац који је након расцепа изазваним Реформација стао на чело Римокатоличке Цркве. Са тим немачким папом завршава се једна ера римске Курије.

Ова илустрована биографија са поглављима насловљеним ”љубав”, ”живот”, Бог”, ”вредности”, ”слобода”, ”ум” представља фасцинирајуће сведочанство о ”великом папи Бенедикту XVI”, какао га апострофира његов наследник на трону Св. Петра, папа Фрања, у предговору ове књиге. Фотографије великог формата и текстови сведочанства су о његовом делу и његовим пастирским путовањима у својству понтифекса. Аутор ових текстова је биограф папе Бенедикта XVI Петер Зевалд.

Поздравно слово овој монографији написао је сам умировљени папа Бендикт XVI.

Од момента када је папа у фебруару 2013.г. ступио са трона римског епископа прошло је пет година. Од тада он живи далеко од очију јавности у ватиканским вртовима, у сенци кипариса. Ова биографија у суперлативима на 320 страница у слици и речи је монументални омаж 91-годишњаку којом се папа Бенедикт XVI уводи на велика врата историје теологије као Учитељ Цркве на почетку 21. века.

Протојереј-ставрофор Зоран Андрић (Минхен)