Беране: Градећи храм градимо себе

Литургијским сабрањем, ломљењем славског колача и трпезом братске љубави Саборни храм Светог Симеона Мироточивог, који се гради у Беранама, прославио је на празник Преподобног Симеона Мироточивог – Стефана Немање, своју храмовну славу.

Обиљежавање храмовне славе будућег велељепног Саборног храма, који ће битинајвећа богомоља Епархије будимљанско-никшићке, па је самим тим у градитељском погледу веома захтјеван и озбиљан, прилика је за подсјећање на његову градњу, која траје већ деценију и по.

Камен темељацза храм, посвећен оснивачу српске средњовјековне државе, родоначелнику династије Немањића, Стефану Немањи, односно Светом Симеону Мироточивом,који је и сам био познат као задужбинар и ктитор величанствених храмова, поставио је, и темеље освештао, Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, на празник Огњене Марије 2000. године.

Градња је започета по пројекту проф. др Љубише Фолића, архитекте, али је неколико година протекло без виднијих активности, односно без грађевинских радова, јер је требало регулисати, тада нерегулисани имовинско-правни статус земљишне парцеле на којој је Храм започет, грађевинску дозволу и све друго што захтијева легална и квалитетна градња објеката какав је овај, подсјећа Влајко Ћулафић, предсједник Црквене општине Беране.

Пошто су ти послови успјешно обављени, на Храму се, већ неколико грађевинских сезона, ради прилично интензивно. Завршени су „груби“ грађевински радови, постављена камена фасада на све четири куполе и оба звоника, сигом је озидан дио фасаде испод кровних вијенаца, бакарним лимом покривене све куполе и звоници, и дио поткуполних површина, односно брода цркве, а чим временске прилике дозволе биће настављени фасадерски и кровопокривачки радови. Очекује се да ће до краја ове године битизавршено спољашње уређење Храма изнад коте 170 цм, и без портала (источни, сјеверни и јужни).

Ћулафић напомиње да Храм, који ће бити понос и украс не само Берана, већ и цијеле Црне Горе, подиже народ, а потребу градњеове светиње препознало је и неколико великих добротвора и приложника. Највећи дио средстава приложили су: господа Милија Бабовић и Доброслав Душко Бојовић, привредници из Васојевића који раде у Београду, који имају статусе ктитора, а велике прилоге дали су: г.-дин Здравко Станковић са породицом, из Берана, који је донирао шест позлаћених крстова постављених на Храму, Вуко Шћекић, који је донирао циглу за зидање храма, а давао је, потом, и новчане прилоге, те и многи други који су се, до сада, уградили у Храм, прилозима од једног евра до неколико хиљада.

Радови на уређењу Храма изводе се по пројекту проф. др Петра Арсића, архитекте из Београда, који ће се бавити и украшавањем унутрашњости светиње.
И овом приликом позивамо све људе добре воље да, колико је ко у могућности, помогну довршетак радова, који изискују значајна финансијска средства.

Иначе, прилози за Храм могу се уплатити на жиро рачун код Црногорске комерцијалне банке: 510-6457-69 на име: Одбор за изградњу Саборног храма Св. Симеона Мироточивог у Беранама.

Извор: Епархиај будимљанско-никшићка