Берански свештеници негирали да су прекршили мере НКТ

Берански свештеници су 18. маја 2020. године на саслушању у Основном државном тужилаштву у Беранама негирали да су прекршили мере Националног координационог тела за заразне болести.

Они су саслушани због организовања литије на Ђурђевдан у Беранама. Беранска полиција поднела је раније кривичне пријаве против Драгана Ристића, Стефана Миловановића, Милоша Цицмила, Предрага Драгојевића и Вуксана Вешовића, због основа сумње да су одржавањем Ђурђевданске литије извршили кривично дело непоступање по здравственим препорукама за сузбијање опасне заразне болести.

Свештеници су тврдили да то није била уобичајена Ђурђевданска литија већ молитвени ход, да су се строго држали правила социјалне дистанце и одбацили оптужбе да су организовали окупљање грађана у главној улици. Њих заступа тим адвоката. ОДТ би сада требало да донесе одлуку да ли ће подићи оптужницу или одбацити кривичну пријаву.

Грађани окупљени испред ОДТ су се након обраћања и молбе једног од свештеника мирно разишли.

Свештеници манастира Ђурђеви ступови су на Ђурђевдан, 6. маја 2020. године, организовали кађење улица, када их је у главној улици дочекао одређени број грађана који су скандирали “Не дамо светиње” и кратко пропратио до краја улице.

Извор: Вијести, Митрополија црногорско-приморска