Берлински нунције забринут због дехристијанизације у Источној Немачкој

Надбискуп Етеровић подсећа бискупе на то да обрате посебну пажњу на реевангелизацију – Док је у другим земљама источног блока број хришћана порастао почев од 1999, он се у некадашњем ДДР-у умањио за 14%.

На драматично смањење броја верујућих у Источној Немачкој указао је апостолски нунције у Берлину надбискуп Никола Етеровић.

У свом поздравном слову на отварање пролећног заседања Бискупске конференције овај ватикански дипломата је у понедељак у Хилдесхајму подсетио на то да  у првих двадесет година после пада берлинског зида нигде тако није умањио број хришћана у источном блоку као у некадашњем ДДР-у. Папски представник у Немачкој је навео ове бројке као разлог за забринутост како Евангелистичке тако и Католичке Цркве.

Према једном истраживању Минстерског универзитета, број људи који верују у личнога Бога преполовио се између 1990. и 2008. године. У другим земљама бившег источног блока број верујућих хришћана се у истом временском раздобљу повећао или је тек незнатно умањен.

Етеровић је подсетио бискупе на то да обрате посебну пажњу на реевангелизацију, као и на опомене у овом смеру папе Фрање. Поред све већег ангажовања Цркве у електронским средствима информисања, неопходно је да се побољша квалитет проповеди на самим богослужењима.

Извор: Катпрес (Р. Ракић)