Беседа Митрополита црногорско - приморског Амфилохија на оданије Свете Педесетнице

Беседа изговорена 25. јуна 2005. године, на оданије свете Педесетнице у Цетињском манастиру.

У име Оца и Сина и Светога Духа.

Драга браћо и сестре, Данас је оданије Светога празника - Духовдана. Тај празник нас подсјећа на велику и Свету истину-да је Дух Свети Животворни она Божанска сила, којом је Бог оживотворио све што живи и дише, којом је надахњивао Свете пророке, па су знали тајне које су се догодиле, које се догађају и које ће се догодити. Надахнуо је своје ученике и апостоле, пославши им тог Духа као Утјешитеља, да их уводи у сваку истину.

Сишао у виду огњених језика на Духовдан-Тројичин дан на Свете апостоле и тиме их просветио. Кроз њих, преко њих и њихове проповиједи, њиховог свједочења, и свједочења њихових наследника, до данашњега дана просвијетлио је све крајеве земаљске и сва људска покољења. У Духу Светоме је душа Цркве, којом Црква живи, којом је Црква Божија Свети Богочовјечански организам коме ни врата паклена не могу одољети.

Духом Светим се ми запечаћујемо у Светој Тајни Крштења. Свако ново Крштење није ништа друго него нова Педесетница. Као што су се апостоли обукли у Христа, ходећи са њим и примивши тајну Крштења, и као што су Свети апостоли примили Духа Светога и запечатили се Њиме, тако и они који су Христови кроз вјекове (ево све до наше Милице), примају на себе тај Свети дар и печат Духа Светога, просвећујући се Њиме и постајући тиме заједничари Свете Цркве Божије, учесници Светога Тијела Христовога, коме је Он једина глава, и причасници велике и Свете тајне Царства Небескога, које овдје почиње на земљи, а не завршава се никад. Царства које се продужује у безобалну, бескрајну, неизрециву вјечност, Божанску вјечност, која је вјечност и свјетлост лица Божијега, којом Господ обасјава сваког човјека који долази у овај свијет.

Данас је и Милицу обасјао Господ у Светој Тајни Крштења, обукавши је у Христа и запечативши је Духом Светим. Нека би и њој и свима нама који смо крштени светим Крштењем, миропомазани Духом Светим, Господ подарио своје Царство Небеско, и прибројао нас међу истинске и вјерне слуге своје и у овом животу и у вјечности. Амин Боже дај.

Извор: Митрополија Црногорско-приморска;