Библија и култура

Библија и култура
Библија и култура
Библија и култура
Библија и култура

У четвртак, 7. априла 2016. године. у клубу Дома омладине у Београду, у организацији Библијског института Православног богословског факултета и Дома омладине Београда, одржана је трибина на тему „Библија и култура“, на којој су се публици обратили проф. др Родољуб Кубат, редовни професор Старог Завета на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, и проф. др Предраг Драгутиновић, ванредни професор Новог Завета на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

Модератор трибине је био вероучитељ Милинко Милићевић. Како су професори Кубат и Драгутиновић најавили, ова трибина је увод у циклус трибина које ће бити посвећене библијским темама, а које ће током ове године бити одржане у београдском Дому омладине.

Разумевање Светог Писма је кроз историју било изазов – као што је и данас за савременог читаоца. Наиме, библијски текстови су настајали током дугог временског периода, у различитим контекстима, на различитим језицима, сакупљани су, преношени, читани и тумачени у различитим културама. Они су увек инволвирани у неку културу која их обликује и коју, с друге стране, обликују. Познавање ових културолошких контекста из прошлости показује се као неопходно за разумевање поруке библијских текстова. Савремена култура пак представља један нови контекст у коме се чита и тумачи Библија и доноси своја питања, захтеве и изазове.

У којој мери је библијски говор о Богу детерминисан културом у којој се одвија? Могу ли Библија и култура бити саговорници или представљају данас две непомирљиве инстанце? – само су нека од питања и тема којима ће Библијски институт Православног богословског факултета Универзитета у Београду приступити кроз организацију трибина на библијске теме.