Библиотеке су центри просвећивања

Библиотеке су центри просвећивања
Библиотеке су центри просвећивања
Библиотеке су центри просвећивања
Библиотеке су центри просвећивања

Најстарија установа културе у Ваљеву Матична библиотека Љубомир Ненадовић прославила је своју славу - Светог апостола Андреја Првозваног, у народу звану Андријевдан. Славски обред обавио је надлежни парох протојереј Ненад Марковић, уз саслуживање и појање браће свештеника храма Покрова Пресвете Богородице. У име оправдано одсутног Епископа ваљевског г. Милутина, свечаре и госте поздравио је архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић.

-Налазимо се у дому књиге и знања, ризници културе и духовности. Библиотеке су увек биле центри просвећивања. На њиховим полицама су "жива" дела најумнијих људи. Честитам вам и преносим благослове нашег владике Милутина, који је овде увек радо виђен, али данас је био спречен да дође. Овогодишња славска свечаност прилика је да представимо резултате великог посла - рестаурације и конзервације старих књига, који је реализован у сарадњи Народне библиотеке Србије, Матичне библиотеке у Ваљеву и храма Покрова Пресвете Богородице, а под покровитељством Министарства културе Србије, рекао је протонамесник Дарко Ђурђевић.

Он је заблагодарио директорки библиотеке Виолети Милошевић и свим запосленима, који су радили на овом племенитом послу. Од укупно 40, рестауриране су 22 књиге. Изложба ови вредних издања приређена је управо на дан славе. Лепо је видети плодове сарадње најстарије ваљевске установе културе и најстаријег храма, истакао је протонамесник Дарко Ђурђевић и у име братства Покровског храма, на челу са старешином, протојерејем - ставрофором Зораном Јаковљевићем, поклонио колективу библиотеке икону Светог апостола Андреја Првозваног, рад иконописца Тање Ристић.

Радост поводом прослављања крсне славе и изложбе старих књига изразила је и директорка Матичне библиотеке гђа Виолета Милошевић. - Иза нас је година радости и стварања. Захвалила бих свим колегама који су радили, не штедећи себе, иницирајући све оно што је добро и паметно и на корист свих. Такође, захваљујем Народној библиотеци Србије, Министарству културе, Српској Православној Цркви, Градској управи и свима који доприносе раду библиотеке. Наша врата су за све увек отворена, поручила јегђа  Виолета Милошевић, директорка Матичне библиотеке Љубомир Ненадовић у Ваљеву.

Прослављање свог небеског заштитника, ова установа крунисала је у вечерњим сатима промоцијом књиге Вујански крст патријарха Павла новинара мр Слободана М. Радуловића, у издању Центра за стручно усавршавање из Крушевца. Реч је о збирци сећања на једног од највољенијих поглавара Српске Православне Цркве у новијој историји, која су са аутором поделили угледни архимандрити српских манастира. Међу њима је и архимандрит Јован (Радосављевић), родом из Лелића, дугогодишњи сабрат патријарха Павла у манастирима Вујан, Благовештење и Рача. Књига Вујански крст патријарха Павла настала је с благословом два првојерарха Српске Цркве. Године 2006. патријарх Павле лично је у непосредном разговору благословио аутора Слободана Радуловића, док је рад на њој и излазак из штампе благословио садашњи Патријарх српски г. Иринеј. Поред аутора, садржај књиге представио је још један истакнути Ваљевац - протођакон др Радомир Ракић (рођен у Осладићу 1938. године), пензионисани професор богословских факултета у Београду и Фочи, уредник Информативне службе Српске Православне Цркве, писац, редактор, рецензент и преводилац бројних издања, међу којима је нарочито вредно пажње капитално двотомно дело Библијска енциклопедија. Управо њиме је протођакон Ракић даривао библиотеку у Ваљеву.

Мр Слободан Радуловић све потенцијалне читаоце обрадовао је поклонивши библиотеци Вујански крст патријарха Павла. Књигу, чије ће странице дотицати изнова душе хиљада боготражитеља, али и послужити као грађа будућим писцима житија патријарха Павла који, иако још неканонизован, у народу одавно ужива углед светог Божјег човека.

Извор: Епархија ваљевска