Бијеле покладе у Дајбабама

Бијеле покладе у Дајбабама
Бијеле покладе у Дајбабама
Бијеле покладе у Дајбабама
Бијеле покладе у Дајбабама

Масљеницом, традиционалним руским саборовањем и малим вашаром уочи почетка Часног поста обиљежене су, у недјељу 22. фебруара, Бијеле покладе у манастиру Дајбабе. Светом Литургијом началствовао је јеромонах Петар (Драгојловић), игуман манастира Врањина, а саслуживали су архимандрит Методије (Остојић), игуман Цетињског манастира и јерођакон Трофим из Русије, заједно са вјерним народом из Подгорице и околине. За пјевницом, био је игуман дајбабски, архимандрит Данило са братијом манастира.

Након свете Литургије, у манастирском дворишту одржан је пригодан културно-умјетнички програм у коме су осим наших пјесника, фолклора и појаца, учествовали гости из Русије који су пјесмом, игром и рукодјељем представили своју народну баштину. Били су ту пјевачи Виолета Вишњевскаја и Виктор Саливан, руска школа из Будве, а посјетиоци су били у прилици да пробају неке од карактеристичних руских посластица које се везују за њихово обиљежавање Бијелих поклада, као и да купе неке од спомен-сувенира. Домаћини из манастира Дајбабе представили су своје производе и рукодјеље, заједно са производима манастира Дуга.

Вашар су отворили и благословили игуман Данило и отац Петар, а домаћи умјетници из НВУ „Војвода Мина Радовић“ предсједник друштва Хаџи Радован Радовић, народни гуслар Максим Војводић и позоришни глумац Гојко Бурзановић, а из друштва „Петар Кршикапа“ бесједом мр Слободан Чуровић који су дали свој допринос овом догађају, па су посјетиоци уз руски и шумадијски чај и вино помало „танцовали“ уз фолклорни ансамбл „Ђурђевданско коло“ из Подгорице, а посебну атмосферу скупу дали су и остали гуслари, пјесници и глумци из Подгорице. Прослави је присуствовао и амбасадор Руске Федерације у Црној Гори г. Андреј А. Нестеренко који се обратио и поздравио све присутне, а њему у част, игуман Данило и сабрат Саборног Храма из Подгорице Иван Рашовић, отпјевали су руску пјесму „Катјуша“. Програм су водили Оскар Кауљ из Русије и позоришни глумац Славиша Чуровић из Подгорице. Крај вашара обиљежило је спаљивање сламнате лутке у знак очишћења старог грешног човјека, а уједно и испраћања зиме из наших срца и живота, што подобно православној традицији символише и припрему за наш улазак у Часни пост.

Вечерњом службом са праштањем, завршено је саборовање у Дајбабама.

Извор: Митрополија црногорско-приморска