Билд: на Косову несумњиво на делу етничко чишћење

Бивши специјални представник УН за Балкан Карл Билд, оценио је да је најновије насиље на Косову и Метохији, представљало кампању етничког чишћења, на коју међународна заједница мора одлучно да одговори. "Не може бити сумње да је реч о смишљеном покушају да се отера што је могуће више Срба, нанесе што је могуће више штете Уједињеним Нацијама и да се испроба у којој мери НАТО може бити натеран да прихвати нову реалност", написао је Билд у ауторском чланку за британски "Фајненшл тајмс". Према Билдовим речима, временом ће се сазнати у којој је мери напад био планиран и ко стоји иза њега, али су његови политички циљеви и мете били јасни од тренутка када је насиље почело. "То је била кампања етничког чишћења", навео је бивши шведски премијер Билд.

Уз оцену да је, "уместо мантре стандарди пре статуса", међународна заједница сада принуђена да "се хитно опредељује између политике статуса или политике стандарда", Билд је навео да код појединаца у америчкој администрацији већ постоји расположење да се у светлу насиља "виновници награде неодложном независношћу: статус - без стандарда". "Међутим, узмицање пред насиљем данас, дало би снажан подстрек етничким чистачима сутрашњице. Тај је принцип подједнако опасан у борби против етничког насиља, као што је у борби против тероризма. Он носи ризик да изневеримо све оно за шта смо се у региону борили готово десет година", поручио је Билт.

Потврђивање захтева за успостављање стандарда на Косову, сматра Билт, значи и потврђивање ауторитета међународне заједнице, а то укључује и одлучан наступ на самом Косову. "Неопходно је да и евентуални организатори, и очигледни извршиоци насиља брзо буду приведени правди. У супротном, можемо исто тако да се извалимо и чекамо на следећи талас напада", оценио је Билд.