Бисет: Канада не треба да призна независност Косова

Канада не треба да призна унилатерално проглашену независност Косова јер она није потврђена у Уједињеним нацијама и самим тим представља кршење међународног права и Повеље УН, оценио је некадашњи канадски амбасадор у бившој Југославији Џејмс Бисет. "У прилог (непризнавању независног Косова) иде и резолуција УН 1244, којом је окончано НАТО бомбардовање Србије, а којом се потврђује суверенитет Србије над Косовом", оценио је Бисет у ауторском чланку за канадски дневник "Отава ситизен".

Он сматра да ће признање независности Косова ван оквира светске организације установити опасан преседан у свету.

"Канадски премијер Стивен Харпер рекао је да Канада треба да доноси одлуке у спољној политици и независно и узимајући у обзир политику других сила у свету", подсетио је Бисет и оценио да је "сада прилика" да Отава примени оба начела.

"Сада је прилика да Канада оствари та два циља и остане чврсто привржена Повељи УН, поручујући да не признаје Косово", подвукао је бивши канадски амбасадор у Београду.

Бисет је оценио да два основна принципа - територијалног интегритета и државног суверенитета, одређују односе земаља још од Вестфалског мира, склопљеног 1648. године.

"Ово су фундаментални принципи који имају универзалну примену. Они не могу бити стављени по страни због специјалних случајева или зато што представљају препреку циљевима политике моћних нација", нагласио је Бисет и додао да "границе не могу бити мењане без пристанка земље о којој је реч".

Подсетивши да су земље НАТО, кршећи Повељу УН, бомбардовале Србију 1999. године, тражећи оправдање у наводима да се на Косово дешава "етничко цишћење", Бисет каже да се сада зна да су те оптужбе биле у потпуности неоправдане.

"Интервенција на Косову није имала ништа са хуманитарним разлозима, већ је била са намером одређена да оправда непрекидно присуство НАТО-а и да из основа промени његову улогу, од стриктно одбрамбене организације, која делује у складу са Повељом УН, у организацију која може да интервенише било где или било када се за то одлучи, са или без пристанка УН", каже Бисет, који је био амбасадор Канаде у Југославији, од 1990. до 1992. године.