Бискуп тврди да су указања Госпе у Међугорју неверодостојна

Мостарско-дувањски бискуп Ратко Перић поручио је апостолском визитатору за Међугорје, пољском надбискупу Хенрику Хосеру, да сматра да су указања Госпе у Међугорју "неверодостојна". "Месни ординаријум... на темељу бројних испитивања не сматра веродостојним ниједно 'указање', ниједну поруку, ниједну тајну, ниједну пергамену. У та неверодостојна указања 'међугорског феномена' укључена су и она наводна у првих седам или 10 дана 1981", пише у саопштењу Мостарско-дувањске бискупије које преноси Хина.

Наводи се да је пољски надбискуп Хенрик Хосер раније рекао да је он именован искључиво за пасторално деловање у Међугорју и да његов задатак служи учвршћивању јединства Цркве. Пензионисани надбискуп Варшаве и Прага јуче је службено ступио на дужност на коју га је именовао папа Фрања. Хина наводи да је проповедајући на миси на том маријанском светом месту казао да католички ходочасници долазе у Међугорје "како би срели Бога, Исуса Христа и његову мајку која се у Међугорју назива Краљицом мира".

Подсећа се да је он медијима раније говорио да би Света Столица могла да прогласи веродостојним указања Госпе током првих седам дана 1981. године. Хина наводи да централни део, како хрватска агенција назива, међугорског феномена, налазе указања Госпе пред шест особа, о којима Ватикан још није заузео службени став. Према тврдњама шест особа које су тада били деца, Богородица им се први пут указала 24. јуна 1981. у месту Подбрду код Међугорја, а неки тврде да им указања трају до данас. Света Столица именовала је 2011. године посебну комисију која је истраживала веродостојност Госпиних указања у Међугорју. Наводи се да је извештај комисије упућен Конгрегацији за науку вере, а затим папи Фрањи који о томе треба да донесе коначни суд.

Извор: РТС