Бискупи данас гласају о закључном документу

Учесници ”XIV редовног заседања Синода бискупа о призиву и мисији породица у Цркви и свету”, који заседају и интензивно дебатују већ трећу недељу о тезама закључног документа (Relatio finalis), данас ће анонимизованим гласовим донети коначан суд о његовој садржаини. Досад се 51 синодалаца јавило за реч, као што је портпарол Ватикана Федерико Ломбарди јуче саопштио у свом комуникеу за штампу. Међу различитим темема се налазе и питања примене одређених библијских цитата, о проблему са мигрантима,о пасторалним питањима брака и о односу морала и савести.

У суботу ће њих 270 чланова Синода, који су ауторизовани да гласају, дати своје гласове о закључном документу којије припремио редакцијски колегијум дванаесторицe, а који се састоји из 85 чланова. О њима ће бити, сходно Ordo Synodi Episcoporum,гласано члан за чланом. Да би се одређени члан унео у закључни документ, неопходна је двотрећинска већина. На крају је неопходан још један додатни вотум – о целокупном документу.Такав прихваћени текст ће, очекују многи, бити објављен још у суботу увече. Напретходном Синоду у октобру 2014.г. био је објављен закљуни документ са подацима о гласању.

Како је Ломбарди јуче саопштио, у различитим језичким групама је у току протекле три недеље било 1.355 предлога за изменупрвобитног текста Instrumentum laboris.

Закључни документ на италијанском језику

Већ у суботу ујутро ће будимпештански кардинал Петер Ердо, који је и генерални релатор Синода пред пленумом бискупа, прочитатиу синодској аули квази-закључну верзију документа. Овај текст ће у италијанској верзији бити уручен свима члановима Синода, и биће симултано превођен, да би се на крају приступило гласању.

протођакон Зоран Андрић, Минхен/Рим