Бискупски синод о младима

Синодски оци, на крају заседања Бискупског синода, упутили су кратко писмо младима. Доносимо га у целини.

Ми, синодски оци, обраћамо се вама, младима у свету, речима наде, поверења и утехе. Ових дана смо се окупили да бисмо чули глас Исуса, "вечно младог Христа", и да бисмо у Њему препознали многе ваше гласове, ваше усклике слављења, ваше вапаје и ваше тренутке ћутања.

Упознати смо са вашим унутарњим трагањем, радошћу и надом, болом и тешкоћама који вас задовољавају чежњом. А сада вам желимо упутити реч: желимо да поделимо вашу радост, тако да би се ваша очекивања могла испунити. Уверени смо да ћете са вашим заносом према животу бити спремни деловати како би се ваши снови остварили и уобличили у историји.

Наше слабости не би требало да вас обесхрабрују; наша крхкост и наши греси не смеју бити препрека вашем поверењу. Црква је ваша мајка; она вас не оставља; она је спремна пратити вас на новим путевима, на вишим стазама где дашак Духа јаче дува односећи магле равнодушности, површности и обесхрабрења.

Када је свет, који је Бог толико љубио да је за нас дао свога јединородног Сина Христа, усредсређен на материјалне ствари, краткорочне успехе и задовољства, и када свет гази најслабије, ви му морате помоћи да се поново уздигне и још једном окрене свој поглед према љубави, лепоти, истини и правди.

У овим месецима смо били сродни са некима од вас и многим другима који су били уједињени с нама у молитви и љубави. Сада желимо наставити путовање у сваком делу света, где нас Исус Христос пошаље као своје мисионаре.

Цркви и свету требају ваши заноси. Учините својим сапутницима најслабије међу људима - сиромашне и оне који је живот изранавио.

Ви сте садашњост; будите светлија будућност.

Извор: Vatican radio (с енглеског Инфо служба СПЦ)