„Бити или не, Иван Хити“

„Бити или не, Иван Хити“
„Бити или не, Иван Хити“
„Бити или не, Иван Хити“
„Бити или не, Иван Хити“

Са благословом Његовог Преосвештенства Владике пакрачко-славонског г. Јована, у понедељак 29. маја 2017. године у Владичанском двору у Пакрацу приказан је документарни филм редитеља Бранка Лазића „Бити или не, Иван Хити“.

На самом почетку, госта – Његово Преосвештенство Владику крушевачког г. Давида који борави у посети Епископији славонској, а који је такође присуствовао овој премијери, окупљено свештенство и верни народ поздравио је г. Бранко Лазић.

Током приказа, присутни су имали прилику осведочити се у несвакидашње хумано дело човека и војника хрватске војске проф. Ивана Хитија који ризикујући свој живот током рата деведесетих година доноси одлуку да спасе књижевно благо Епископије пакрачко-славонске.

Заблагодаривши на указаној прилици да се упозна са једном оваквом животном причом о човеку који је за своју хуманост касније трпео и голготу, у име оправдано одсутног домаћина – Епископа г. Јована, на крају овог приказа поучним речима о свом доживљају филма, окупљенима се обратио владика Давид.

Овај филм сутрадан је 30. маја премијерно приказан и у Културном центру у Градишци у Републици Српској.

Извор: Епархија славонска