БЈРМ - пресуде ван судске зграде

Бивши председник владе БЈР Македоније г.Владо Бучковски затражио укидање судства у Р. Македонији, наглашавајући да у земљи постоји само партијско судство

АрхиепископЈавност у Р. Македонији већ дуже време је сведок апеловања целе међународне заједнице да је корумпирано и политизирано македонско судство највећа препрека Р. Македонији за достизање савремених цивилизацијских вредности.

Бивши Премијер и садашњи посланик у скупштини, г. Владо Бучковски, који је осуђен на 3 годинe и шест месеци затвора, ових дана јавно је затражио „укидање судства" у Р. Македонији, наводећи да „судије добијају пресуде изван судске зграде", сада јоши оптужујући да у Р. Македонији постоји само „партијско судство" (Сител ТВ, Вести, 11.12.1008)!

Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски Г. Јован, кога су Amnesty International и друге сличне организације прогласиле затвореником савести, био је осуђен и утамничен у затвору Идризово, баш у време када је г. Владо Бучковски био Премијер Р. Македоније. Тада је г. Владо Бучковски ћутао, али данас када је осуђен, признаје да је судство исполитизирано и да се одлуке доносе изван судских установа.

Очигледно је дато исто партиjско судство, које г. Владо Бучковски сада тражи да се укине, судило и у време када је он био Премијер Р. Македонији. То исто судство је осудило, а и данас наставља да суди Архиепископу охридском Г. Јовану.

Остаје неодговорено питање зашто г. Владо Бучковски није рекао да је судство исполитизирано и корумипрано у време када је био Премијер и када је Архиепископ охридски Г. Јован осуђен на затворску казну коју је издржао у затвору Идризово?

Извор: Православна Охридска Архиепископија