Благодат Божја која исцељује душевне и телесне немоћи

Света Тајна Јелеосвећења у Цркви је установљена на основу речи светог апостола Јакова, који каже: Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вере ће спасити болесника, и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио, опростиће му се (Јак. 5, 1415).

У 27. недељи по Духовима, у Недељу Праотаца, у цркви Сабора српских светитеља на Карабурми свету тајну јелеосвећења служило је седам свештеника предвођених намесником врачарско-грочанским протојерејем-ставрофором Драгомиром Убипариповићем. По завршетку последовања јелеосвећења служена је света Литургија.

Надахнутом беседем у току литургије отац Драгомир је указао на непроцењиву улогу мајчинства у оквиру хришћанске породице, а која је угрожена разним искушењима у данашњем српском друштву. Стога је подсетио на примере хришћанских мајки из нашег народа које могу дати подстрек у циљу предвладавања поменутих искушења.

На крају треба истаћи да је многобројни верн народ, који је учествовао у богослужењу, имао прилику да по први пут види прелеп мозаик Срба Светитеља који је постављен изнад северних врата храма.

ђакон Јово Калинић