Благодат сусрета силе огња и огњеног човека

Благодат сусрета силе огња и огњеног човека
Благодат сусрета силе огња и огњеног човека
Благодат сусрета силе огња и огњеног човека
Благодат сусрета силе огња и огњеног човека

Речима је неисказива благодат богослужења у манастиру Ћелије. Јер, управо ова обитељ била је место сусрета Светог архангела Михаила - огњене силе и Светог аве Јустина - огњеног човека. Нарочито ако се има у виду како је Богу служио овај велики подвижник, проповедник вере Христове и један од највећих научних стваралаца прошлог века. Празници нас увек подсећају на светитеље и њихов труд. Јер, они су били савест и путоказ свог времена, део је прекрасне празничне беседе Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Милутина на светој архијерејској Литургији у ћелијској манастирској цркви, посвећеној Светом архангелу Михаилу.

- Браћо и сестре, слава доброти Божјој што је дао данас да срце наше у нама куца, на времену које нам предстоји колико Господ благоизволи... Молимо Господа да нам да благодат да осмислимо своје постојање! Ових сат и по у светом манастиру уписано је у вечност. Мало је часова овде на земљи који се уписују у вечност, а много протраћеног времена за овај пролазни живот. Радујмо се што смо у овој обитељи где је служио Свети ава Јустин Ћелијски - ускликнуо је владика Милутин у празничној радости надалеко чувене светиње.

Данашњи празник подсећа на духовне основе света и човека. Доказ да свет почива на духовним основама јесте да све добро беше што је Господ до седмог дана створио. Напослетку човека, као највећу тајну и савршенство, зборио је Владика Милутин. Највеће вредности човекове јесу душа, мисао и реч због које ће бити оправдан или осуђен. Зато, морамо се чувати празнословља.

- Само су у човеку сједињени вечност и време. Он је поље на ком се спајају прошлост и садашњост и, најважније, живот и смрт. У нашем телу, свакога дана збива се борба живота и смрти. Милиони ћелија у организму умиру, али се благодаћу Божјом и рађају... Дивно је бити човек са свим вредностима које је Бог дао. Свети Архангел Михаило нас позива на будност, да чувамо то благо, упућујући нам две поруке: “Не горди се и не мрзи!“ - поука је владике Милутина на аранђеловданском сабрању у манастиру Ћелије.

По завршетку богослужења, у манастирској трпезарији приређена је трпеза љубави.

Вечерње сате, владика Милутин са архимандритом Доротејем провео је у манастиру Грачаница, који, такође, као свог патрона прославља Светог архангела Михаила. Одслуживши вечерњу службу, Владика Милутин посветио се разговору са монасима, поделивши празничне радости и упутивши им духовне поуке.

Извор: Епархија ваљевска