Благодатни дан у чудесној и далекој Аустралији

Света Тројица, Педесетница, Силазак Светога Духа на апостоле, Духовдан 23. маја, 2010. год. Тај дан остао је због пуно својих дешавања и радости чврсто утиснут у анале наше заједнице. Иако је јесен па на памет пада нешто сиво и тмурно, бар у овим бетонско-металним градским подручјима, свечаност и радост овог дана врви на све стране. Као да сви предосећају нешто особито, не само годишње, него и нешто изузетно у вишегодишњем периоду. Тако су неки верни, можда и ненамерно прикаснили, јер као да кажу мало нам је превише. Ипак, након присне и снажне молитве у литургијској пуноћи, само је онај ко је духовно најнемоћнији тако мислио.

Ово је најсвечанија последњих година храмовна слава. Дешава се у парохијској заједници Света Тројица у Источном Мелбурну. То је држава Викторија која почива на, од свих континената удаљеном бескрајним океанима, али зато огромном, парчету земље под именом Аустралија.

Најзад, наш Преосвећени Владика, Његово Преосвештенство Епископ Иринеј смогао је снаге да мало раније допутује са Светог архијерејског сабора у Београду и да началствује у Српској свенародној овдашњој литургијској молитви. И ево наш Епископ са својим свештенством из Мелбурна и околине са свима вернима у пуноћи благодати Светога Духа. Саслуживали су: архимандрит Лазар из манастира Илајн, протојереји-ставрофори Чедомир Видеканић, и Мирослав Хаџи-Поповић, јереј Владислав Шиповац и протођакони Саша Чолић и Горан Ћећез. Још једном учествујући у светој Литургији, са захвалношћу приносе Богу себе и све створено и примају од Бога његово Тело и Крв као нови живот. У преизобилној благодати празника радост анђела и људи увећана је и рукоположењем новога свештеника на проповед Васкрсења Христовог, Вазнесења и Силаска Светог Духа на Цркву протођакона Горана Ћећеза. Пун Духа Епископ Иринеј пожелео је новом презвитеру да га Св. архиђакон Стефан и ђакон Лаврентије уведу а да га дочекају сви Св. јерарси Цркве. Речи молитве ...да пребива у непоколебивој вери... непрестано ће вејати у души новорукоположеног.

Чинило се да ће сви заборавити на славски ручак и весеље који су следили, али је трпеза љубави Богом благословени продужетак литургијске радости. А какву то само раскош, топлину и пуноћу има код нас Срба...

DSCN2545Најпре се искреном свима добродошлицом обратио председник Црквеног одбора, Господин Свето Михајловић. Новорукоположени у свештенички чин, протонамесник о. Горан Ћећез захвалио се Његовом Преосвештенству Епископу Иринеју за извршено свештенодејство и Његовом Преосвештенству Епископу сремском Василију који га је рукоположио у ђаконски чин у историјским Сремским Карловцима. Благодарећи и свима који су га васпитали у побожности а посебно вернима парохије «Света Тројица», о. Горан дрхтећи у срцу страхом Божијим још увек није могао да се освести у новодарованој рукама Епископа Божијој радости. Следила је благодарност месног пароха, протојереја-ставрофора Мирослава Хаџи-Поповића Епископу Иринеју за Његово литургијско началствовање и рукоположење дотадашњег на овој парохији ђакона Горана.

Све нас благосиљајући, а као првенственог међу слављеницима домаћина славе Господина Драгослава Голубовића, наш драги Владика пренео нам је благослов новопрослављених Српских светитеља Преподобног Јустина Ћелијског и Симеона Дајбабског као и Св. Василија Острошког Чудотворца. А затим и благослов и поздраве са Светог архијерејског сабора.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска