Благодатни огањ биће однесен у Кемерово

Сибирски град Кемерово био је место ужасног пожара у недељу који је настао у шопинг молу „WinterCherry“, у коме је настрадало 64 лица, међу којима 41 деце, а оставивши 44 повређених. Поруке саучешћа су упућене и од црквених и од државних личности широм света, а молитве су узношене за жртве широм Русије и света. Наравно, они који су изгубили своје најмилије наставиће да жале, али је најављена друга духовна утеха за настрадали град Кемерово. Према речима Фондације Светог Андреја Првозваног, Благодатни огањ биће донесен у град у време васкршњих дана након што из Јерусалима прво стигне у Москву.

Благодатни огањ прво ће бити донесен из цркве Светог Гроба у Јерусалиму  у московску Саборну цркву Христа Спаситеља у току патријарашке васкршње Литургије. Делегацију ће предводити председник Управног одбора Фондације Светог Андреја Владимир Јакунин и Његово Преосвештенство Епископ красногорски Иринарх, и сачињаваће је сто јавних и државних личности, свештеника, културних личности, новинара и пословних људи. Огањ ће дочекати стотине верника на московском аеродрому Внуково, одакле ће се разнети кроз Москву и широм Русије.

Такође се планира да Благодатни огањ буде донесен у Велику Британију, Немачку, Италију, САД и Естонију. Пламен ће стићи на почетку Васкршње службе у лондонској катедрали Успења Пресвете Богородице Епархије сурошке, а такође ће бити однесен у Саборну цркву Успења и Светих царским мученика Британске епархије Руске Заграничне Цркве.

Извор: Православие.ру (превод – Информативна служба СПЦ)