Благодатни огањ донијет у Котор

Котор, Благодатни огањ са гpоба Исуса Христа у Јерусалиму ове године је за Васкрс донесен и у Црну Гору. По ријечима јереја Немање Кривокапића пламен је током васкршње литургије донесен на Цетиње и Подгорицу, а затим и которску цркву Светог Николе. „Том приликом окупио се велики број вијерника који су жељели да присуствују овом свечаном чину и да, послије заједничке молитве и помазивања уљем из кандила, пренесу пламен у своје домове. Сутрадан је одслужена свечана литургија на којој су такође вијерници могли да се поклоне светињи и пламен понесу са собом.

Иначе, вјековима уназад, овај пламен се појављује сам од себе на Велику суботу, када православни Јерусалиски патријарх уђе у капелу Христовог гроба да се помоли. Мноштво народа и свештенства разних вјероисповијести нестрпљиво чека испред да патријарх изађе са упаљеним свијећама и тада сви преузимају пламен и носе у своје домове и храмове широм свијета. Интересантно је да тај пламен првих неколико минута уопште не пече, па се често могу видјети вјерници како га приносе тијелу, коси, бради, без последица или опекотина.

Данас постоји мноштво снимака на jутjубу гдје свако може да види тај догађај и да се лично увјери. Чудо појаве благодатног огња на Господњем гробу, на молитву православног патријарха, представља видљиву пројаву Светога Духа и потврду васкрсења Господа Исуса Христа”, казао је Кривокапић за Радио Котор.

Предраг Николић

Извор: Митрополија црногорско-приморска