Благодатни огањ ће бити донет на борбене бродове Црноморске флоте

Помоћник команданта Црноморске флоте за рад с верујућим војницима, протојереј Александар Бондаренко, на Васкрс, 12. априла, специјалним летом ће донети у Симферопољ благодатни огањ.

Адмиралски брод Црноморске флоте – ракетна гардијска крстарица «Москва»

«Огањ ће касније бити пренет на борбене бродове и у обалске јединице флоте, које су лоциране на територији Кримског федералног округа,» - саопштио је за «Интерфакс» у среду начелник одељења информативне подршке ЦФ капетан 1. ранга Вјачеслав Трухачов.

У Севастопољу се по устаљеној традицији благодатним огњем пале кандила у спомен-храму Светог Николе на Братском гробљу руских војника и на борбеним бродовима дивизије надводних бродова и Кримске војно-поморске базе.

Касније ће свечани дочек светиње бити одржан у штабу ЦФ, где ће огњем бити упаљено кандило испред иконе светог праведног војника Фјодора Ушакова. Затим ће у литији, у којој ће учествовати официри управе, одељења и служби штаба флоте и лични састав једница ЦФ благодатни огањ бити пренет у храм Архистратига Михаила, где ће бити обављено богослужење.

Традиција доношења благодатног огња на Крим и у Севастопољ од стране представника ЦФ постоји од 2008. године и остварује се захваљујући подршци Фонда Андреја Првозваног.

Са руског Марина Тодић

Извор: Православие.ру