Благодатни огањ у Епархији врањској

Обавештавамо вернике да ће, са благословом Патријарха јерусалимског г.  Теофила III и Патријарха српског г. Иринеја Благодатни огањ из храма Васкрсења Христовог у Јерусалимуна Велику суботу, 11. априла 2015. године, бити пренет у Србију.

Најављени догађај је први званични пренос Благодатног огња у нашу земљу, а будући да се ради о јединст позивамо вас да на Велику суботу, око 23.30 часова, дођете у следеће храмове Православне епархије врањске, где ће бити организован свечани дочек Благодатног огња: у Саборни храм Свете Тројице у Врању, храм Светог кнеза Лазара и свих српских мученика и новомученика у Владичином Хану, храм Светог Ђорђа у Сурдулици, манастир Светог Прохора Пчињског, манастир Светог Стефана у Горњем Жапском, манастир Светог Пантелејмона у Лепчинцу и у манастир Светог Илије у Кацапуну, а у храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду дочек ће бити у поноћ. У недељу, на дан Васкрса, дочек Благодатног огња биће у јутарњим сатима у храму Светих апостола Петра и Павла у Бујановцу и у храму Светог великомученика Димитрија у Прешеву.

Благодарећи Господу Богу на овом изузетном дару који се Православним верницима даје као сведочанство Христовог Светлог и Славног Васкрсења, свештенство и монаштво Православне епархије врањске ће се потрудити да се Благодатни огањ, преко манастирских и парохијских цркава, пренесе и раздели свим епархијским верницима – како би душе, срца и домови православних верника били обасјани нетварном и незалазном Светлошћу Васкрсења Христовог.

Извор: Епархија врањска