Благодатни огањ у Грачаници

Благодатни огањ у Грачаници
Благодатни огањ у Грачаници
Благодатни огањ у Грачаници
Благодатни огањ у Грачаници

Његово Преосвсештенство Епископ рашко-призренски Теодосије служио је у Васкршњи понедељак свету Литургију у манастиру Грачаници уз саслужење великог броја свештенослужитеља и вернога народа. У манастиру Грачаница окупио се велики број верника из осталих места Косова и Метохије да другу годину за редом дочекају Благодатни огањ из Јерусалима који милошћу Божјом бива донешен поред осталих и у Богомспасавану Епархију рашко-призренску.

Делегација Канцеларије за Косово и Метохију предвођена др Душаном Јововићем донела је Благодатни огањ у цркву манстира Грачанице, а епископ Теодосије разделио га је верном народу. Епископ Теодосије рекао је да "ако се игде данас у Србији може осетити и доживети Распеће и Васкрсење, то је простор Косова и Метохије. Страдање рађа Васкрсење. Рушење наших светиња доводи до њихове обнове, јер ми кад страдамо, ми се обнављамо. Страдамо у овом животу, али се обнављамо и васкрсавамо за вечни живот".

Пошто je верни народ запалио свеће светим пламеном, Благодатни огањ је пренесен у Пећку Патријаршију и Високе Дечане, а сутрадан, трећег дана Васкрса и у манастир Бањска.

Извор: Епархија рашко-призренска