Благослов аве Јустина народу Епархије бачке

Благослов аве Јустина народу Епархије бачке
Благослов аве Јустина народу Епархије бачке
Благослов аве Јустина народу Епархије бачке
Благослов аве Јустина народу Епархије бачке

Владика ваљевски Милутин делићем светих моштију аве Јустина даривао Владику бачког Иринеја

Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј уприличио је посету Епархији ваљевској, учинивши част и радост њеном архијереју Преосвећеном г. Милутину, свештенству и верном народу.

Уваженог госта из Српске Атине владика Милутин је дочекао у Епархијском дому Епархије ваљевске, где су у братској љубави разговарали о темама важним за живот епархија којима управљају и Цркве у целини. Епископ Милутин упознао је епископа Иринеја са сјајним одзивом за верску наставу у Епархији ваљевској у присуству секретара Епархијског одбора за веронауку јереја Далибора Чкојића.

Договорена је посета запослених у Радију Источник новосадском Радију Беседа, као и интервју владике Иринеја за гласила Епархије ваљевске. Сабрање је настављено у манастиру Ћелије, где се крај кивота Преподобног оца Јустина збио најсвечанији и најрадоснији тренутак када је владика Милутин делићем Авиних светих моштију даривао владику Иринеја.

-Дуго смо чекали овај дан да се заједно радујемо у овој светињи одакле сте Ви кренули на пут Христов. Имам част и благослов Божји да Вам честицу моштију Преподобног Оца Јустина, Вашег духовног оца, дарујем на радост свих нас са препоруком да се Ви за нас Богу молите да нам да снаге да слушамо реч оца Јустина и његовим путем - путем Богочовека Христа, јединим исправним путем - идемо. Не заборавите нас у Вашим светим молитвама и нека буде на укрепљење Вашем верном народу, дирљиве су речи владике Милутина изговорене у часу даривања крај кивота ћелијског богомудраца чији је један од најистакнутијих ученика владика Иринеј.

-Ово је за нашу Епархију, наше манастире и мене лично један од највећих благослова последњих деценија. Свети Ава је послан од Бога да се моли за нас и да, не само кроз своје књиге, него и директно утиче и помаже нам да идемо путем Богочовека, јединим путем свих који Богу угодише, рекао је владика Иринеј, благодарећи домаћину на бесценом благу које ће понети на благослов својим епархиотима.

Сестринство манастира Ћелије, предвођено мати игуманијом Гликеријом, приредило је срдачан дочек владики Иринеју и певајући богомаљачку песму оца Јустина испратило га храму Светог Нектарија где се поклони поклонио се светим моштима у Чудотворца Егинског. Градња храма посвећеног Светом Нектарију пре две године је почела и у Епархији бачкој, у Суботици.

Епископ Иринеј је боравио у Ваљеву у пратњи свог секретара, родом Ваљевца, свештеника Владана Симића. Радост сусрета владике Милутина и свих у Епархији ваљевској употпунили су и сунчани сати током којих је трајала посета. Своје пословично гостољубље владика Милутин је заокружио трпезом љубави у Епархијском дому.

Извор: Епархија ваљевска