Благослов Свете Горе у Сарпсборгу, Норвешка

Благослов Свете Горе у Сарпсборгу, Норвешка
Благослов Свете Горе у Сарпсборгу, Норвешка
Благослов Свете Горе у Сарпсборгу, Норвешка
Благослов Свете Горе у Сарпсборгу, Норвешка

Прва недеља Великог поста у мисионарској парохији Успења Пресвете Богородице смештеној у норвешком граду Сарпсборгу прослављена је више него свечано.

Наиме, у првој недељи Часног pоста хришћани окупљени у овој малој православној заједници на истоку Норвешке добили су на дар неколико икона. Најдрагоценији поклон стигао је са Свете Горе, из манастира Хиландарa. Братство Свете српске царске лавре хиландарске, на челу са игуманом архимандритом Методијем, послало је копију чудотоворне иконе Пресвете Богородице Тројеручице, као посебан благослов православнима на северу Европе. Ништа мањи дарови стигли су из eпархија Рашко-призренске и Врањске.

Игуман манастира Драганац архимандрит Иларион даривао је мисионарску парохију из Сарпсборга копијом иконе на којој су изображени Свети краљ Стефан Дечански и Свети краљ Улав Норвешки, док је сестринство манастира Прохора Пчињског са игуманијом Стефанидом пут Скандинавије послало икону свог небеског покровитеља - Светог Прохора.

Такође, из Србије у Норвешку у протеклој недељи пристигло је и седам икона, рад београдског иконописца Вукашина Делића. Иконе Светог Јована Крститеља, Светог Нектарија Егинског, Светог апостола Варнаве, Светог Николаја Мирликијског, Преподобне Параскеве Српске и Светог Василија Острошког мисионарској парохији приложили су њени стални посетиоци: чланови фамилија Сулберг, Карлшоен, Димески и Спасојевић, док је икона Свете великомученице Ирине дар клирика Васељенске Патријаршије из Лондона, јереја Кристијана Акселберга.

Литургију Светог Василија Великог на норвешком, црквенословенском и српском, у недељу 25. фебруара 2018. године, у параклису посвећеном Успењу Мајке Божје служио је јереј Горан Спасојевић. Пре причешћа, теолог Јоханес Сулберг на норвешком је прочитао беседу коју је Патријарх српски Павле изговорио у Недељу Православља 1997. године у цркви Светих цара Константина и царице Јелене. Била је то прилика да присутни Срби, Норвежани, Руси, Белоруси, Украјинци, Бугари и Македонци чују богонадахнуте речи патријарха Павла о значају икона у Православној Цркви, као и о значају самог празника победе над јереси иконоборства који се сваке године празнује у првој недељи Великог поста.

По завршетку свете Литургије, јереј Горан Спасојевић освештао је један део икона које се налазе у параклису, а након тога су присутни, као и увек, имали трпезу љубави у дому породице Сулберг, на чијем имању је смештен параклис Српске Православне Цркве.

-Данас је наша радост неописива. Са Свете Горе, из манастира Хиландар, стигао нам је посебан благослов Мајке Божје и свих Светогораца. Користим прилику да у име наше заједнице захвалим игуману Методију и хиландарском братству, као и игуману Илариону и игуманији Стефаниди. Искрено се надам да ћемо једног дана, на путу ка Светој Гори, посетити и њих, рекао је Јоханес Сулберг, председник Црквеног одбора мисионарске парохије Успења Пресвете Богородице и наставио:

-У дану када прослављамо победу Православља над иконоборачком јереси, наша мисионарска заједница постала је богатија за десет икона. Уз оне претходне, које су нам даривали наши стални и повремени посетиоци, ми осећамо да труд који смо у протеклих годину ипо дана уложили у изградњу параклиса и заједнице није био узалудан. Види се то и по све већем броју православаца који посећују наша богослужења, као и по томе што се за наш параклис распитују и локални протестанти Нама је част што смо део Српске Православне Цркве, која је васељенском православљу подарила небројено много Светих, нарочито мученика, и под чијем се окриљем данас налази највећи број православних Скандинаваца. Трудићемо се да оправдамо поверење нашег надлежног епископа г. Доситеја, чијој се посети у овој календарској години надамо и унапред радујемо.

текст и фото: Бранко Димески; Лаврентије (Ларс) Карлшоен