Благослов Светог Нектарија у Ваљеву

Са благословом Епископа ваљевског г. Милутина 8. септембра 2013. године, на дан Светих мученика Адријана и Наталије, група верника са оцем Ненадом Андрићем, походила је манастир Пресвете Тројице на Егини и поклонила се чудотворним моштима и гробу Светог Нектарија Егинског.

Том приликом Игуманија егинске обитељи мати Теодосија, као знак видљивог благослова и сестринске љубави према Епархији ваљевској, послала је четири камена из манастира егинског за темеље новог храма посвећеног Светом Нектарију, који ускоро почиње да се гради у Ваљеву у Насељу Колубара 2.

Предавши камен темељац, Игуманија је срдачно заблагодарила епископу Милутину и српском народу који граде храм, и изразила жељу да манастир Егина учествује молитвено у изградњи, као и материјалном помоћи у складу са манастирским могућностима.

Верни народ са радошћу је егинско камење носио из руке у руку да и на овај начин буду део чудесне повести у току свих дешавања везаних за градњу овог Светог храма.

Дивни старац, архимандрит Нектарије, такође спрема камен на којем клеше име Светог Нектарија да пошаље за нови храм, нашем епископу Милутину, чијим трудољубљем ова Светиња се и гради на добро васцелог српског и свеправославног рода.

На дан Усекованија главе Светог Јована Крститеља у Епископској резиденцији у Ваљеву, отац Ненад Андрић је свечано предао камен темељац са Егине Његовом Преосвештенству Епископу Милутину чиме је Ваљево добило и видљив благослов Светог Нектарија за градњу храма и део Свете Егине, потврдивши вековно јединство са грчким народом.

Ненад Андрић, протојереј-ставрофор

Извор: Епархија ваљевска