Благовештењски сабор у манастиру Рмањ

Благовештењски сабор у манастиру Рмањ
Благовештењски сабор у манастиру Рмањ
Благовештењски сабор у манастиру Рмањ
Благовештењски сабор у манастиру Рмањ

Архијерејском Литургијом началствовао Преосвећени Епископ далматински г. Фотије уз саслужење Преосвећене господе Епископа бихаћко-петровачког Атанасија и франкфуртског и све Њемачке Сергија.

У славу и част Пресвете Богородице, заштитнице и покровитељке рода људскога и Мајке нашег Спаса и Господа Христа Исуса, под сводовима Светониколајевског манастира Рмањ сабрали су се, на празник Благовијести, већ по традицији православни вјерници, свештеници и епископи, како би заблагодарили Господу, Његовој Мајци - Превјечној Дјеви Марији - и свима светима, остајући у евхаристијском нераскидивом савезу са Јединородним Сином Божјим, тиме потврђујући да је српски народ овог простора у свим временима био и остао чувар вјере Христове.

Звона са манастирског звоника означила су почетак свете архијерејске Литургије којом је началствовао Преосвећени Епископ далматински г. Фотије. Саслуживали су Преосвећена господа Епископи бихаћко-петровачки Атанасије и франкфуртски и све Њемачке Сергије, заједно са свештенством и свештеномонаштвом бихаћко-петровачке и далматинске епархије. Манастирски храм Светог Николаја Чудотворца био је претијесан да прими све оне који су са разних страна пристигли да би својим присуством исказали јединство вјерујућих православних Срба и да би, примивши Крв и Тијело Господа Христа, испунили ријечи Његове изговорене у Првосвештеничкој молитви: „Да сви буду једно, као Ти, Оче, што си у Мени и Ја у Теби, да и они у Нама једно буду, да и свијет вјерује да си ме Ти послао“ (Јн 17, 21). И заиста, вјерници су притекли под сводове Светониколајевске обитељи, под скуте Пресвете Богородице, са свих страна, од Далмације до Будимпеште, свједочећи саборност Православне Цркве.

На крају свете архијерејске Литургије, Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије захвалио је својој браћи у архијерејству, Преосвећеној господи Епископима Фотију и Сергију што су и ове године дошли у манастир Рмањ да својим примјером посвједоче своју љубав и преданост рмањској свештеној обитељи која данас, као и вијековима уназад, свијетли и обасјава, чувајући онај неугасиви пламен православне духовности. Епископ Атанасије захвалио је и свим вјерницима који нису жалили труда, пута и времена како би се, опет и изнова, саборно окупили у овој древној светињи.

Након епископа Атанасија, вјерницима и свештенству пригодним ријечима обратио се и Епископ далматински Фотије истакавши значај Благовијести Пресвете Богородице у историји спасења рода људскога, посебно нагласивши неопходност молитвеног заступништва Пресвете Богородице која је у времену и вјечности наша нада, наша утјеха и наша нераскидива веза са Господом. Епископ Фотије посебно је указао на потребу да данашње вјерујуће дјевојке и жене имају Пресвету Богородицу као узор и као најсвјетлији примјер љубави, самоодрицања и жртве.

Заједничарење је, након свете Литургије, настављено за трпезом љубави коју је управа манастира за све присутне госте и сав вјерујући народ припремила у манастирској порти. Том приликом вјерницима се са неколико ријечи обратио Епископ франкфуртски и све Њемачке Сергије истакавши да није заборавио свој манастир, своју браћу у Христу и свој крај, са којим је и даље остао у свези љубави, обећавајући да ће и даље духовно и материјално помагати Епархију бихаћко-петровачку и њен духовни бисер - манастир Рмањ, у којем је монашки растао и одрастао све до пуноће епископске службе. Потом је настојатељ Светониколајевског манастира Рмањ, архимандрит Серафим (Кужић), поздравио све присутне епископе, свештенство и вјерујући народ, захваливши свима што су и ове године пристигли на духовни извор крајишких Срба у славу и част Пресвете Богородице чијим молитвеним заступништвом ова Светониколајевска светиња опстаје упркос бројним историјским искушењима.

Треба напоменути да је на празник Благовијести сада већ давне 1974. године у манастиру Рмањ по први пут након Другог свјетског рата зазвонило манастирско звоно наговјештавајући поновно васкрсење ове свештене обитељи.

Вјерујући да Господ неће напустити своје напаћено стадо у јуначкој и мученичкој Крајини, молимо Пресвету Богородицу да нас и даље, у све вијекове до свршетка времена, сабира под древним рмањским сводовима како бисмо остали оно што смо одувијек и били - народ Божји, народ Христов.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка