Благовести свечано прослављене у Назарету

Благовести свечано прослављене у Назарету
Благовести свечано прослављене у Назарету
Благовести свечано прослављене у Назарету
Благовести свечано прослављене у Назарету

У четвртак, 7. априла 2016, празник Благовести Пресветој Богородицој прослављен је у Јерусалимској патријаршији, у Назарету.

Његово Блаженство Патријарх јерусалимски Теофило служио је Божанску Литургију уз саслужење Митрополитâ: назаретског Киријака и капитолијског Исихија; Архиепископа хариупољског Јована из Васељенске Патријаршије; Митрополита перејаславско-хмељницког и вишневског Александра; Митрополита виницко-барског Симеона, и Архиепископâ: дњепродзержинског и царицнанског Владимира; Архиепископа јопског Дамаскина, Архиепископа константинског Аристарха и Архиепископа таворског Методија; бившег Митрополита Замбије Јоакима; светогробних јеромонаха под вођством архимандрита Јеронима, игумана Феса (Јордан); архимандрита Тимотеја, игумана манастира Тиверија, и других.

Поклоник из Митрополије Лангадас појао је на грчком, а Назаретски хор на арапском, у присуству генералног конзула Грчке у Јерусалиму  Г. Закарудјакиса и грчког представника у Тел Авиву г. Гениматаса. Велики број локалних верника и поклоника из Грчке, Русије, Румуније и других земаља учествовало је у служби.

Патријарх је одржао проповед на грчком језику.

После причешћа и отпуста, литија је кренула из Благовештењске цркве до центра града где се окончала код храма.

У подне је приређен пријем који су уредили Митрополит назаретски и Савет правосоавне заједнице.

После ручка Патријарх Теофило и великодостојници посетили су град Туран крај Назарета, где се Патријарх интересовао докле је дошло са обновом цркве коју финансира Патријаршија.

Извор: Јерусалимска Патријаршија (превод – Информативна служба СПЦ)