Благовести у Епархији ваљевској

Благовести у Епархији ваљевској
Благовести у Епархији ваљевској
Благовести у Епархији ваљевској
Благовести у Епархији ваљевској

Свечаност у Ћелијама и даривање Опште болнице

Као и ранијих година, празник Благовести свечано је обележен у манастиру Ћелије, будући да се на Благовести родио и упокојио новоканонизовани српски светитељ ава Јустин Ћелијски (1894-1979), доктор богословских наука и духовник ове свете обитељи преко 30 година. Светом Литургијом началствовао је Авин ученик умировљени Епископ захумско-херцеговачки др Атанасије, а у богослужењу је учествовао и Епископ ваљевски г. Милутин. По литургијском сабрању и ломљењу славског колача, владика Милутин је, заједно са престолонаследником Александром Карађорђевићем и принцезом Катарином, посетио је Општу болницу Ваљево, где је директору установе др Добривоју Грујичићу принцеза Катарина уручила кључеве аутомобила Фиат 500Л, поклон Хуманитарне организације "Лајфлајн" (Канада), чији је покровитељ принцеза Катарина Карађорђевић.

Празник Благовести, радостан догађај који најављује чудесно рођење Господа Исуса Христа од честите девојке Марије Назарећанке, од Господа измољене у времешних родитеља Јоакима и Ане, годинама је нарочито светкован у манастиру Ћелије. Јер, управо на Благовести свет је угледао и Господу отишао Свети ава Јустин Ћелијски, велики молитвеник, научник, проповедник и сведок васкрслог Господа у доба безверја. У ред српских светитеља уврштен је маја 2010. године, а 14. јуна 2014. године његове мошти извађене су из гроба и пренете у кивот, који се чува у старом манастирском храму Светог архангела Михаила. Хиљаде верника из васцелог православног света из дана у дан долази у светињу на обали бистрог Градца, да се моштима аве Јустина поклони и прослави Господа Христа.

-Вера је највећа слобода. Бог стоји и куца на врата човековог срца, неће да проваљује. Јер, насупрот човеку, Бог неће слуге, већ синове. Пресвета Богородица дала је сагласност вољи Његовој, поставши нова Ева. Зато је силом Духа Светог "од срдашца њеног" постао Богочовек, беседио је на Благовештењској Литургији у Ћелијама умировљени Епископ захумско-херцеговачки др Атанасије (Јевтић).

-Слушао сам једног мудраца у време боравка по Европи како каже: "Бог не постоји јер, кад би постојао, морао би сам себе створити". Ја им кажем: "Управо то је Христос урадио. Вечни Бог створио је себе човеком. И то славимо на данашњи дан, Христово зачеће, благовештење... Као млад богослов запамтио сам тешка времена безбожништва и марксистичке идеологије. Данас би неки други идеолози да нам перу свест. Узалуд! Свест овог народа су Свети Николај Лелићки и ава Јустин Ћелијски, поручио је епископ Атанасије.

У оквиру проповеди, Владика Атанасије подсетио је на српске страдалнике који су из љубави према Христу Господу и свом народу свирепо уморени у веку за нама - хиљаде мученика у Пребиловцима и Јасеновцу, јеромонахе Харитона и Стефана и друге страдалнике са Косова и Метохије, који су одвећ у нашим срцима. Ускоро ће бити објављена књига о светој српској земљи, да о злочинима над Србима за које нико још увек није кажњен остане и писано сведочанство, најавио је епископ Атанасије.

-Благовести су велики дан за нашу Цркву и наше Православље и велика је радост бити тог дана у манастиру Ћелијама. Отац Јустин је велики отац наше Цркве, утисак је престолонаследника Александра Карађорђевића.

-Нигде на Благовести није лепо као у Ћелијама, које сматрам једним од најлепших српских манастира. Долазио сам овде као дете и сад радо долазим, кад год имам прилику. Пресрећан сам, рекао је др Милета Радојевић, директор Владине Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама.

По завршетку сабрања у Ћелијама, Епископ ваљевски г. Милутин са принчевским паром и сарадницима посетио је Општу болницу Ваљево. Фондација Принцезе Катарине Карађорђевић у више наврата помагала је ову установу (санитетско возило, инкубатори, кревети, душеци, инвалидска колица). Овога пута, уз помоћ канадске Хуманитарне организације "Лајфлајн", ваљевској болници обезбеђено је путничко возило марке Фиат 500Л (вредности 10 и по хиљада евра) за превоз пацијената који потребују дијализу и хемиотерапију. У име болнице, захвалност принцези Катарини и престолонаследнику Александру упутио је директор др Добривоје Грујичић. Колектив Опште болнице настоји да напредује, како би својим суграђанима пружао што квалитетније здравствене услуге.

-Највећи поклон је наша љубав за вас, рекла је принцеза Катарина. Нагласивши да је њој и њеном супругу најважније здравље њиховог народа, принцеза Катарина је најавила да ће и убудуће радити на томе да обезбеди савремене апарате за српске болнице, као и да наше лекаре шаље на струковна усавршавања у иностранство. У знак захвалности, руководство Опште болнице Ваљево уручило је Карађорђевићима уметничку слику "Андалузијски пас" у сериографској техници, дар познатог уметника Радована Трнавца-Миће.

-Болница нам свима треба и благодарим вам у име Епархије ваљевске што сте нам донели радост баш на данашњи дан. Хвала Господу да имамо краљевску породицу која брине о српском народу. Карађорђевићи нарочито брину о болницама, а болесне помагати исто је као и Господа помагати, поручио је владика Милутин.

Боравак у Општој болници завршен је обиласком одељења педијатрије, где је принчевски пар разним играчкама обрадовао малишане, који се налазе на болничком лечењу.

Извор: Епархија ваљевска