Благовести у Херцеговачкој Грачаници

На празник Благовијести Епископ Григорије је служио Свету Архијерејску Литургију у храму Херцеговачка Грачаница, којој је овај празник и храмовна слава. У цркви, препуној народа и дјеце, присутни су били и овогодишњи учесници манифестације „Дучићев дан".

Послије читања Светог јеванђеља Епископ се вјерном народу обратио надахнутом бесједом. У току Литургије служен је и помен на гробу у цркви, нашем великом пјеснику Јовану Дучићу. По обиласку литије око храма, Епископ је испред цркве говорио о великој радости празника, о нашој многострукој почаствованости на данашњи дан; празником и службом и Славом, и служењем помена пјеснику Јовану Дучићу, и присуством пјесника данашњој прослави, а посебно присуством Матије Бећковића. На читаву радост данашњег Празника, рекао је Епископ, пада мала сјенка туге ради хапшења у Србији г. Божидара Вучуревића, бившег градоначелника Требиња у протеклом рату . Тонски запис обадвије бесједе објављујемо у прилогу.

Свечаност је настављена на платоу промоцијом двије књиге издавачке куће „Орфеус" из Новог Сада Антологија Бећковић и Монографија Матија. О књигама су говорили проф. др Јован Делић и пјесник Селимир Радуловић. У програму су узели учешће и фолклорна група из ПетроПавловог поља и хор храма Херцеговачка Грачаница.

Вриједни домаћини су за све присутне, у Дому на Црквини, припремили славску трпезу.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка