Благовести у Врању

 Благовести у Врању
 Благовести у Врању
 Благовести у Врању
 Благовести у Врању

Благовести, празник на који је рођен и упокојио се Преподобни Јустин Поповић, прослављен у светитељевом родном граду.  Славски обред у родној кући аве Јустина.

У навечерје празника Благовести, 6. априла 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је празнично бденије у Саборном храму Свете Тројице у Врању, уз саслужење јереја Ђорђа Стојисављевића, војног свештеника у Команди прве бригаде КоВ у Новом Саду, и синђела Методија (Марковића), секретара ЕУО Епархије врањске и намесника манастира Светог Николе у Врању.

Након бденија, у сали Црквене општине Врање, извршена је промоција књиге „Јасика“, аутора мати Стефаниде, игуманије манастира Светог Прохора Пчињског. О књизи су говорили проф. др Сунчица Денић Михаиловић, декан Педагошког факултета у Врању и г. Братислав Николић, сарадник у продукцији „Пријатељи Божји“ из Новог Сада.

На празник Благовести, 7. априла 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је свету Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању, уз саслужење пароха врањских и благочестивог народа.

На почетку Литургије, у чин чтеца епископ Пахомије је рукопризвео г. Ненада Бојкова, студента Духовне семинарије у Белгороду (Руска Федерација).

По завршетку свете Литургије, у Свеправославном центру „Преподобни Јустин ћелијски и врањски“ у Врању, у оквиру кога се налазе прва црква подигнута у част Преподобног Јустина и његова родна кућа, епископ Пахомије обавио је чин благосиљања славског жита и колача.

Уназад пар година Удружење младих "Јустинова омладина", као своју крсну славу обележава и Благовести, празник на који је рођен и упокојио се Преподобни Јустин Поповић. Овогодишњи кум Славе био је Стефан Димић, члан поменутог Удружења и ученик Средње Техничке школе у Врању, а кумство за наредну годину предато је Филипу Стојановићу, ученику Средње техничке школе у Врању и такође члану Удружења младих "Јустинова омладина".

Епископ Пахомије обратио се присутним верницима пригодном беседом и, честитајући празник Благовести, пожелео свима да се угледају на љубав, смирење и послушност Пресвете Богородице, која је на благу и радосну вест о зачећу одговорила: "Ево слушкиње Господње, нека ми буде по речи Твојој"(Лк 1, 38).

Молитвено сабрање завршено је послужењем и разгледањем фотографија из живота Преподобног Јустина Ћелијског и Врањског у галерији његове родне куће.

Извор: Епархија врањска