Блажени су које си изабрао и примио Господе!

У Епархији шумадијској молитвено је обележен спомен на Новомученике крагујевачке, невино пострадале од немачког окупатора 21.октобра 1941. године.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење ства крагујевачког намесништава служио је Свету Архијерејску Литургију на платоу испред храма Светих Новомученика Крагујевачких у Шумарицама. Након Свете Литургије Владика Јован, повео је литију до места где су стрељани недужни ђаци и тамо са свештенством одслужио молебан Новомученицима.

Након молебана одржана је традиционална комеморативна церемонија "Велики школски час", поводом обележавања 69 година од масовног стрељања ђака и грађана у том граду.

Mолебану су, поред великог броја грађана Крагујевца, присуствовали највиши државни званичници Србије, дипломатског кора, културни и јавни послeници и ученици основних и средњих школа: делегација Прве крагујевачке гимназије, председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић, министри просвете и спољних послова Жарко Обрадовић и Вук Јеремић, амбасадор Словачке Игор Фурдик, Палестине Мохамед Набхан, Босне и Херцеговине Бориша Арнаут и Румуније Јон Маковеј.

Поруку мира из Шумарица упутио је амбасадор Италије Антонио Варикио, истакавши да је реч о страдању које се догодило давно, али које сви желимо да сачувамо у живом сећању."Указати почаст онима који су пали далеке 1941. године значи подићи глас у жељи да се никад више не догоди да разум буде успаван", истакао је италијански амбасадор.

Поему "Стрељани град" извели су глумци крагујевачког Књажевско-српског театра и драмског студија и солисткиња Јадранка Јовановић и Јелена Томашевић, у режији Живојина Ајдачића, на музику пољског композитора Пјотра Кумуровског.

Извор: Епархија шумадијска