Блаженопочивши Патријарх московски биће сахрањен у уторак

Његова Светост блаженопочивши Патријарх руски г. Алексије II биће сахрањен у уторак, 9. децембра, у богојављенском саборном храму, посвећеном Светом Алексеју, што је његова лична жеља, изражена раније у његовом тестаменту, изјавио је Митрополит смоленски и калињинградски г. Кирило, председавајући Одела спољних односа Руске Цркве. Иначе у истом храму је сахрањен и бивши патриајрх Сергије, један о претходника последњег патријарха.

Одар блаженопочивчег Патријарха руског г. Алексија II био је до данас у капели Пресвете Богородице у Патријаршијској резиденцији, где је патријарх и преминуо јуче у јутарњим часовима, а од данас поподне биће пренешен у московски Саборни храм Христа Спаса, где ће вечерас бити служено свеноћно бденије, како би се верни народ опростио од свог првојерарха.

У уторак ће Света Литургија почети у 08.оо часова, а по њеном завршетку отпочеће опело.

Опелу и сахрани ће, у име Његове Светости Патријарха српског г. Павла и Српске Православне Цркве, присуствовати Архиепископ цетињски и митропoлит црногорско-приморски г. Амфилохије, Архиепископ Охридски и митрополит скопски г. Јован, Епископ зворничко-тузлански г. Василије и Епископ бачки г. Иринеј, у пратњи јереја Небојше Тополића, секретара у кабинету Његове Светости Патријарха српског.

У блаженом уснућу, Господе, подари вечни помен слузи Твоме Алексију.

Из канцеларије Међуцрквених односа
Светог Синода Српске Православне Цркве