Бог се јави!

Богојављење је веома свечано прослављено у храмовима општине Чукарица, где је у храму Свете Петке Вископреосвећени Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, мјестобљуститељ Патријарашког трона, началствовао Светом Архијерејском Литургијом уз саслужење Преосвеће Господе Епископа, Источноамеричког Г. Митрофаном и Хвостанског Г. Атанасија. Уз свој народ, на Литургији се сабрала и христољубива Војска Србије - питомци Војне академије и Војне гимназије, предвођени г. пуковником Јанком Грандићем, командантом 1. студентског пука.

Током Литургије је Митрополит амфилохије рукоположио у чин презвитера ђакона Далибора Стојадиновића, вероучитеља Архиепископије. Након водоосвећења, формирана је свечана литија на чијем челу су иконе и литије носили ученици 2. разреда Војне гимназије а крст питомац 3. године Војне академије. Уз архијереје и свештенство стајали су војни академци предвођени својим старешинама, а за њима вероучитељи општине Чукарица и многобројни верни народ. Пред Адом Циганлијом су се сусреле литије из храма Св. Петке и храма Св. Георгија, у којем је истовремено служена свечана Литургија.

Јединственој литији су се прикључили г. министар вера др Богољуб Шијаковић, представник градске власти г. Зоран Алимпић и председник општине Чукарица г. Милан Тлачинац. Традиционално освештавање воде на савском језеру обавио је Митрополит Амфилохије и Владика Атанасије након чега су се храбри младићи и девојке такмичили за Часни крст. Најбржи и најхрабрији младић је био Александар Соколов, питомац 4. године Војне академије, који је од председника општине Чукарица огрнут богојављенским плаштом, а Митрополит Амфилохије му је уручио богјављенски крст. Победа питомца Соколова је изазвала опште одушевљење присутних колега. Носилац Богојављенског крста за ову годину је изјавио да није био свестан свог успеха и да му је много значила подршка и вера његових професора и колега и њега. - Највећа драж у свему томе је да те сам Бог погледа у том тренутку да успеш то да оствариш, рекао је Александар и додао да је ово учинио за Србију и православље.