Богат садржај Васкршњег сајма

Богат садржај Васкршњег сајма
Богат садржај Васкршњег сајма
Богат садржај Васкршњег сајма
Богат садржај Васкршњег сајма

19. април 2013. - Идући у сусрет празнику Васкрсења Христовог, протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо у свом предавању на Васкршњем сајму посебну пажњу је посветио младима: Период младалаштва је један од најповољнијих животних доба за успостављање живог контакта са Богом и за ступање у Цркву. Догађај успостављања јединства човека са Васкрслим Христом подразумева "сусрет двеју слобода", међусобну сарадњу божанске благодати и слободне енергије (делања) човека на његовом путу ка Богу, за шта се у патристичкој литератури користи термин "усиновљење".

Ово стручно предавање духовним појањем употпунила је етно-група Јенђе.

Посебну духовну радост донео је песник Добрица Ерић подсећајући нас песмом Дечак са златом липе у коси на све наше Србе на Косову и Метохији. Сабрање је употпуњено Причама из Богородичиног врта ауторке Емилије Церовић и појањем Драгана Млађеновића.

Уз иконе наших светитеља којима је Академија Српске православне Цркве за уметности и консервацију  оплеменила простор где се одржавају предавања, млади из Основне школе Вук Караџић из Сурчина су, у сарадњи са етно-радионицом Ана, обогатили цео догађај   првим осликаним васкршњим јајима.

20. април 2013. - Удружење Недовољно ментално развијених особа, са благословом Преосвећеног Владике хвостанског Атанасија, од 2012. године организује часове веронауке својим члановима. На њихову и нашу велику радост, и ове године су узели учешће у Васкршњем сајму књига. Програм из веронауке су подржали Верско добротворно старатељство и храм Светог великомученика Георгија из Бежаније, као и надлежни парох Владимир Левићанин. Хор при храму Светог Трифуна из Београда појао је у славу Господњу са свим члановима Удружења НМРО.

Школa ћирилице при храму Светог Јована Владимира на Медаковићу са радом је започела у септембру 2010. године. Намењена је деци основношколског узраста и до сада је калиграфију у њој учило преко стотину деце. Часови се одржавају у сали Парохијског дома храма сваке суботе и бесплатни су. Школу воде наставнице Татјана Јанковић и Снежана Ђурђевић.

Програм активности усмерен је на чување и неговање ћириличке традиције и овладавање вештином лепог писања. Деци се тако приближава сва лепота и значај средњовековних српских рукописа, буди љубав и поштовање према уметницима писарима и илуминаторима, и наравно  ствара жеља да се и сами окушају у калиграфији. Ученици пишу трском, гушчијим и челичним пером, упознају се са писарским прибором и подлогама на којима се некад писало, имају прилику да виде пергамент, да науче да тонирају папире, уче о историји ћириличког писма, а у оквиру креативних задатака исписују и украшавају тематске калиграфске текстове, иницијале, праве свитке, књиге, пригодне честитке и сл.

Део школских активности представљен је на радионици калиграфије на Васкршњем сајму, на којој су они били гости-предавачи и веома стручно објашњавали тајне калиграфије. Велику подршку раду школе даје отац Драган Шовљански, старешина храма и братство, као и вероучитељица Славица Шушњаревић. Радионица калиграфије наставља са радом и у другој недељи Васкршњег сајма (зграда Вазнесењске цркве у улици Краљице Наталије 78), уторком и четвртком, од 14 до 16 часова. 

Зорица Зец