Богојављење прослављено у Андрићграду

Богојављење прослављено у Андрићграду
Богојављење прослављено у Андрићграду
Богојављење прослављено у Андрићграду
Богојављење прослављено у Андрићграду

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом служио је, на велики празник Богојављење, свету архијерејску Литургију у храму Светог цара Лазара у Андрићграду.

После чина водоосвећења у присуству свештенства и великог броја верника Митрополит се присутнима обратио речима поуке: -Христовим крштењем у реци Јордану освећена јје целокупна творевина Божја - и поднебесје и наднебесје и земља и небо - јер Христос није дошао да спаси само човека, него да спаси читаву творевину своју која је страдала под теретом сагрешења.

Митрополит је одликовао протојереја Драгана Вукотића правом ношења напрсног крста.

После свете Литургијем, на којој су се причестили такмичари пливања за Часни крст и велики број верника, Митрополит је предводио свечану литију до ћуприје на Дрини где је благословио воду и такмичаре. Између тридесет пливача, први до Часног крста је допливао Марко Милановић из Фоче коме је Митрополит уручио крст и победнички златни дукат.

Организатори Богојављенског пливања су Српска православна црквена општина Вишеград, уз подршку Општине Вишеград и предузећа „Хидроелектране на Дрини“. У организацији су помогли Дом здравља Вишеград, Полицијска станица Вишеград, Цивилна заштита Вишеград, Спасилачки клуб „Волф“ из Фоче, брод „Соња“ и хотел „Андрићев конак“.

Извор: Митрополија дабробосанска