Богојављење прослављено у Браунау на Ину

Богојављење прослављено у Браунау на Ину
Богојављење прослављено у Браунау на Ину
Богојављење прослављено у Браунау на Ину
Богојављење прослављено у Браунау на Ину

У недељу, 22. јануара 2017. године Господње, прослављен је празник Богојављења у Браунау на Ину, у Аустрији. Торжествена прослава Богојављења отпочела је светом Литургијом у храму Светог апостола и јеванђелиста Марка, коју је служио надлежни парох, презвитер Далибор Брнзеј уз пратњу парохијског хора.

После прочитаног Јеванђеља отац Далибор се обратио верном народу сакупљеном  у великом броју да присуствује Богојављенској Литургији и понесе дома освећену водицу. Вернима је отац Далибор протумачио прочитано јеванђељско зачало и нагласио да се Бог јавља и открива човечанству у пуноћи Свете Тројице и додао да се на Богојављењу освећује цела Божја творевина, вода постаје неутрална и задржава свежину за много година, добија моћ исцелења и да очисти не само тело већ и људску душу.

-Као што се на Јордану отворило небо, отворите и ви ваша срца, и Бог ће ући и даће вам милост и радост своју, казао је парох Далибор позивајући верни народ да са поштовањем узима и пије водицу, која освећењем добија Божју благодат да исцељује болести, да одгони демоне и сваку злу силу, да сачува домове од сваке опасности и да освети разне предмете за црквену и личну употребу.

Отац Далибор је најавио да ће по Богојављењу до Васкрса обилазити вернике и да ће са богојављенском водицом освећивати домове. После Литургије одслужен је чин великог водоосвећења и на молбу удружења голубара из Браунауа, свештеник у најмлађој парохији Епархије аустријско-швајцарске, отац Далибор, лично је умесио славски колач за прву славу голубара - пошто се Дух Свети јавља у виду  голуба.

После ломљења славског колача по изласку из цркве отац Далибор и голубари Драган Микуцић и Владан Јовановић пустили су три голуба у знак Свете Тројице.
У црквеној сали вредне руке парохијанки припремиле су богату трпезу љубави.
Иначе, овде је организвоана изложба Сто година Срба у Браунану, која говори о српским коренима у овом градићу Горње Аустрије.