Богојављење прослављено у Видину

Богојављење прослављено у Видину
Богојављење прослављено у Видину
Богојављење прослављено у Видину
Богојављење прослављено у Видину

Свету архијерејску Литургију одслужио је на Богојављење (по н.ст.) у Саборном храму Светог великомученика Димитрија Солунског Преосвећени Епископ белоградчишки г. Поликарп, који је произнео и проповед истакавши смирење Христово којим је приступио крштењу из руку Светог Јована Претече, кад се и открио људима као Бог у телу. Верници су у великом броју успунили овај пространи храм.

Богојављенском слављу присуствовао је г. Огњан Ценков, председник Општине Видин, са својим високим сарадницима, као и многи гости - представници различитих видинских организација.

Уређена литија од Саборне цркве до тврђаве Баба Вида водила је кроз град Видин према месту водоосвећења на Дунаву, где је и бачен крст. Литију је предводио епископ Поликарп, викар Митрополита видинског. Часни крст је ухватио 17-годишњи Николај Данијелов, ученик у граду Димову. Иначе, у води је пливало око 20 људи.

Епископ Поликарп и градоначелник Видина поздравили су одважне младиће и све учеснике и пежелели им много здравља, успех и Божје благослове. Градоначелник је наградио све учеснике у трци за часни крст у леденој води, а Николај Данијелов је добио 100 лева као награду „за смелост и патриотизам којим треба да се одликују сви хришћани“, вели се на сајту Бугарске Цркве.

Извор: Бугарска Патријаршија (превод Информативна служба СПЦ)