Богојављење у Бања Луци

Богојављење у Бања Луци
Богојављење у Бања Луци
Богојављење у Бања Луци
Богојављење у Бања Луци

Дана 19. јануара 2019. године Господње у Бања Луци је прослављен велики Христов празник - Богојављење.

Тим поводом у Саборном храму Христа Спаситеља свету архијерејску Литургију служио је Епископ бањалучки г. Јефрем уз саслужење више свештеника и ђакона Епархије бањалучке.

-Тројединог Бога спознајемо управо данас, када је Син Божји руком Светог пророка, претече и крститеља Јована крштен на ријеци Јордану. Господ се као Тројица јављао и у Старом Завјету, од стварања човјека преко Мојсија до гостопримства Аврамовог, али се у Новом Завјету, кроз рођење Господа Христа потпуно открио нама људима. Од тада свако ко жели може учествовати у тајни спасења и може постати не више слугом него сином Божјим, беседио је владика Јефрем.

Испред Саборног храма формирана свечана литија која је прошла улицама највећег града Републике Српске до Градског моста „Патра“. После чина великог водоосвећења уследило је спуштање Часног крста у реку Врбас, као и такмичење у пливању у коме је учествовало 33 младића. Најуспјешнији је био Срђан Јолић из Бања Луке коме је епископ Јефрем предао златни дукат и честитао на победи. И остали такмичари су пришли Епископу на благослов и од њега примили дар због исказане храбрости.

Уз неколико хиљада верника, свечаној прослави присуствовао је градоначелник Бања Луке г. Игор Радојчић и многобројни представници културног и политичког живота Бања Луке и Републике Српске.

фото: Александар Чавић, Страхиња Крагуљ