Богојављење у Чилеу

Богојављење у Чилеу
Богојављење у Чилеу
Богојављење у Чилеу
Богојављење у Чилеу

На Богојављење, старешина парохије Светог Николаја Жичког јереј Душан Михајловић служио је Божанску Литургију и после заамвоне молитве велико освећење воде. Радни дан није спречио већи број верника парохије да присуствују Литургији и великом освећењу воде коју су узели не само за сопствене потребе, већ и за своје колеге, познанике и пријатеље који нису могли да дођу у цркву.

Међу присутнима су били и представници Амбасаде Руске Федерације, као и неколико Чилеанаца који се спремају за свету тајну крштења а нису до сада имали прилику да виде и учествују у чину освећења воде која се благодаћу Светог Духа не квари током целе године, па и дуже. За њих је било веома важно да се сопственим очима убеде да осим светих молитава православне цркве свештеник у току освећења не користи никаква додатна средства нити ишта додаје у воду. И као што каже у својој беседи Свети Јустин Ћелијски: -Господ Христос непосредно освећује воду, јер то нико од људи учинити не може.

-Нико од људи, ни сав род људски не може учинити то чудо, ни све науке, ни све лабораторије научне не могу воду да очисте тако да се никада не поквари. И најочишћенија вода у апотеци поквари се у току одређеног времена. Али Водица Богојављенска, Водица коју свештеник освети, она се никада не квари. То чудо оставио је Господ кроз две хиљаде година до данашњег дана и до Страшнога Суда. И када ти и ма ко други посумња и рекне: „Како ћу ја да верујем да је Христос Истинити Бог? Ко ми то може казати?“ Реци му: „Ево, ево Свете Водице. Она показује и доказује да је Христос Истинити Бог. Ко њу учини непокварљивом? Ко? Само Он, Једини Истинити Бог. Нико од људи“. Свештеник по себи као човек не би могао учинити. Али он као освећено… лице Божје освећује Свету Воду и Господ Христос даје преко њега води ту неискварљивост и непокварљивост.

На тај начин овај велики празник има особито значење за све православне парохије које се баве мисионарским радом, као убедљиво сведочанство деловања Благодати Светога Духа у нашем материјалном свету које се сваке године понавља и представља очигледан доказ Његовог присуства у Православној Цркви.

Извор: Митрополија црногорско-приморска