Богојављење у Епархији врањској

 Богојављење у Епархији врањској
 Богојављење у Епархији врањској
 Богојављење у Епархији врањској
 Богојављење у Епархији врањској

Празник Богојављење, у народу познат и као Водице, свечано је прослављен у свим храмовима Епархије врањске. Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је свету Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању, уз саслужење архимандрита Василија (Костића), протојереј-ставрофора Станисава Петрушевића, протојереја Љубише Гачића, архијерејског намесника пчињског протојереја Небојше Стојадинова, ђакона Александра Крстића и ђакона Мицка Мицковића. Архимандрит Василије (Костић) је одржао празничну беседу.

Након свете Литургије уследио је опход око храма, а потом је извршено велико освећење Богојављенске водице. Уз традиционални поздрав „Бог се јави - Ваистину се јави“ епископ Пахомије је поздравио велики број окупљених верника и одржао беседу о великом празнику. За кума Богојављенског крста следеће гоодине јавио се г. Вукашин Стојилковић са породицом из Врања.

Након прославе Богојављења у Врању, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије осветио је воду и благословио пливање за Часни крст на Власинском језеру у присуству великог броја верника. У организацији овог догађаја учествовали су Општина Сурдулица, Спортски савез Општине Сурдулица, Црквена општина Власина и Карате клуб Танден из Сурдулице. У пливању за Часни крст узели су учешћа и Балкански савез Козака за Југ Србије са седиштем у Нишу, чланови Витешке дружине Змај из Ниша, као и једна девојка. Први до Часног крста стигао је Никола Величковић из Сурдулице.

Извор: Епархија врањска