Богојављење у Холандији

Богојављење у Холандији
Богојављење у Холандији
Богојављење у Холандији
Богојављење у Холандији

У организацији Српске Православне Црквене Општине Амстердам-Зандам, а са благославом старешине храма протојереја Душана Ердеља, по први пут у историји српских парохија у Холандији је организован Богојављенски маратон за часни крст.

Након свете Литургије која је служена у храму светог Николе у Зандаму, колона аутомобила је пошла ка Северном мору и маленом градићу Ехмонд ен де Зејн где се верни народ сабрао у ресторану господина Каменог и госпође Биљане. У литији која је бројала четрдесетак наших верника, свештеник је осветио воду на обали мора и произнео молитве за почетак Нове године. И ако је напољу било минус седам степени, пет пливача је ушло у хладно Северно море и заплило за часни крст.

Победник првог холандског Богојављенског маратона била је Ружица Стефановић, члан Црквеног управног одбора. Организацију целокупног догађаја пропратила је и потпомогла обалска стража Краљевине Холандије. Након маратона у горе поменутом ресторану домаћини су организовали пригодно послужење и топле напитке, који су били потребни како скакачима тако и парохијанима који су присуствовали овом прелепом догађају.