Богојављење у Хомбушу

На празник Богојављења Господњег, 19. јануара 2016. године, Његово Преосвештенство г. Иринеј, Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске, служио је свету архијерејску Литургију у Англофоној парохији Светог Архангела Михаила у Хомбушу, Нови Јужни Велс.

Његовом Преосвештенству су саслуживали јереј Веселин Сворцан парох храма и часни ђакони Александар Ивановић и Миладин Трипић. Ова, по много чему посебна, парохија Митрополије аустралијско-новозеландске, у свом настанку била сачињена искључиво од руског верног народа који су тежили ка томе да имају парохију у којој ће се служити на енглеском језику ради будућих генерација.

Данас, у овој парохији налазе уточиште многи верници из разних православних традиција као и они који срцем трагају за светом православном вером. Тога ради разни традиционални православни обичаји су сачувани у богослужењу ове парохије која сваким даном расте по броју верника. Један пример од обичаја који се примењују у овој парохији је благосиљање великог леденог Крста поред воде на Свето Богојављење. Овај украшени ледени Крст, у почетку је био кориштен за благосиљање велике количине воде, сада у топлим аустралијским данима се топи у освештану воду и користи се за освешћење црквеног имања.   

По завршетку свете Литургије, парохија је одјекивала са радосним празничним изразима многих језика, од енглеског до српског, руског и грчког.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска