Богојављењe у Катедралом храму Свете Тројице у Бранзвику

Богојављењe у Катедралом храму Свете Тројице у Бранзвику
Богојављењe у Катедралом храму Свете Тројице у Бранзвику
Богојављењe у Катедралом храму Свете Тројице у Бранзвику
Богојављењe у Катедралом храму Свете Тројице у Бранзвику

У недељу, 19. јануара, празник Богојављења свечано je прослављен у катедралном храму Свете Тројице у Бранзвику. У препуном храму верног народа који се окупио на овај велики празник, светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске Српске Православне Цркве г. Иринеј.

Саслуживали су пароси овог светог храма протојереји-ставрофори Мирослав Хаџи-Поповић и Петар Дамјановић и архиђакон Силуан (Мракић), којима су прислуживали чтеци Григорије Павић и Илија Пераћ уз присуство протојереја Драгољуба Пантелића и појање црквеног хора "Стеван Сремац" на челу са диригентом гђом Нином.

Поздрављајући присутни народ са најрадоснијим поздравом празника "Христос се крсти, Бог се јави" и отпоздравом верника "Ваистину се јави",  владика Иринеј започео је своју надахнуту беседу о значају празника Богојављења за људски род и нагласио да се кроз сусрет чистоте и чистоће, са дејством Христовим силаском у струјама Јордана, на данашњи дан долази до кулминације Богојављења а то јесте када се Бог у Тројици јавио да би смо ми знали тачно ко је Бог кога ми славимо; а претходно син Божији који је оваплоћењем примио људско тело, да би нас ослободио од оптерећења наших телеса, односно греха, и поново нас увео у живот вечни. Затим је повезано са Јеванђељем празника указао на силазак Духа Светог који се јавио у виду голуба, слетео на Христову главу и лебдео над Њим, а затим и глас самога Бога Оца творца свега што се види и онога што се не може видети голим оком када се чуо Његов глас који је у том моменту говорио, Овај је син мој љубљени, који је по мојој вољи – чујте га, слушајте Њега, слушајте сваку Његову реч, сваку Његову заповест, живите по Његовим заповестима и придобићете за себе живот вечни. Бог тада открива себе и јавља нам се да би смо ми могли открити пред собом сами себе, ко смо ми,  шта смо ми, зашто нас је Бог створио.

Сваком човеку на овом свету дата је прилика да открије не самога себе него и Бога који живи у његовом срцу, рекао је Преосвећени Владика.  Када то сазнамо тек онда ћемо постати свесни и сазнати праву истину зашто нас је Бог створио.  Бог је сишао на овај свет да би спасао све нас и преко сина свога љубљеног Исуса Христа, који је примио страдања по телу да би могао да нам откирје пут ка вечном животу,  да нас сапере у водама реке Јордана од наших сопствених грехова и сагрешења преко крштења. Христос се крстио не ради себе, него се крстио због нас и ради нас да би нам показао почетак тог пута ка небеском царству.  Владика је даље наставио како све почиње са крштењем јер са крштењем улазимо у живот наше Цркве, улазимо у сам живот Исуса Христа и постајемо удови Његовог тела, постајемо освећени сасуди који носе благодат Божију у себи и са собом кроз овај свет до вечног живота.  Тога ради Христос је примио крштење и од тада она вода у Јордану није више никада била иста вода. Тако се и на овај велики празник освећује вода која ће постати чиста и пречиста вода као што је Бог створио, вода која се не квари и која у себи носи моћ Духа светога.  Благодат Божја ући ће у наше домове преко ове свете воде.  

На крају свете Божанске Литургије приступило се освећењу воде. Пошто је храм и вернике благослвио светом освећеном водом после поделе нафоре верни народ приступио је захватању свете воде коју су сви присутни понели својим домовима на здравље и спасење својих душа и тела а и домова.

Свечаност дана настављена је крштењем мале Адријане Здравковић коју су родитељи Марко и Хана решили да крсте баш на овај велики празник Богојављења а кумови Мирко и Линда Килибарда својим заветом пред Господом постали њени штићеници.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска