Богојављење у Митрополији црногорско-приморској

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служиће на Богојављење, 19. јануара 2019. године са свештенством свету архијерејску Литургију са великим водоосвећењем у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, са почетком у 8 часова.

У 12 часова на саставцима Рибнице и Мораче Митрополит ће са свештенством освештати воде река, а затим ће бити одржано традиционално богојављенско пливање за Часни крст.

У Ријеци Црнојевића ове године на Богојављење по први пут биће служено велико освећење реке и организовано пливање за Часни крст. Освећење реке испод Даниловог моста у Ријеци Црнојевића обавиће митрополит Амфилохије са свештенством са почетком у 15 часова.

Српска православна црквена општина грбаљска – Одбор цркве Светог Николе у Бигови организоваће Богојављенску прославу у суботу, 19. јануара 2019. године. Света Литургију у цркви Светог Николе почиње у 9 часова. У 10,30 часова кренуће празнична литија, а у 11 часова ће бити одржано традиционално пливање за Часни крст.

Црквена општина Даниловград организује прославу Богојављења у суботу, 19. јануара 2019. године. Светковина ће почети у цркви Свете Текле у 8 часова, где ће бити служена света Литургија са великим водоосвећењем. Освећење реке Зете биће обављено у 12 часова на обали код градског моста у Даниловграду, после чега ће бити одржано традиционално богојављенско пливање за Часни крст.

Парохија паштровска и Спортско-рекреативни клуб „Свебор“ организују пливање за Часни богојављенски крст на Светом Стефану. Пливање се организује на Богојављење у 12 часова испред град хотела Свети Стефан. Претходно, у 8,30 часова, у манастиру Прасквица служиће се света Литургија, а у 10 часова велико освећење воде.

У Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару на Богојављење служиће се света Литургија са почетком у 9 часова. За Богојављенски крст пливаће се у 12 часова на плажи код Дворца краља Николе.

У Саборном храму Вазнесења Господњег на Ублима – Кучи на Богојављење биће служена света Литургија са водоосвећењем. Служба ће почети у 9 часова.

Извор: Митрополија црногорско-приморска