Богојављење у Пловдиву

Богојављење у Пловдиву
Богојављење у Пловдиву
Богојављење у Пловдиву
Богојављење у Пловдиву

На дан крштења Господа Исуса Христа у Јордану, на Богојављење, у средишту древнопросијавше Митрополије пловдивске подобно је прослављен овај велики Господњи празник 7. јануара (по н. ст.).

У катедралном храму Успења Пресвете Богородице, по благослову пловдивског Митрополита Николаја, викарни Епископ знепољски Арсеније началствовао је Литургијом уз саслужење свештеноиконома Виктора Христева, епархијског духовног надзорника, свештеноиконома Тодора Хаџијева и протојереја Дејана Стојенчева, духовних надзорника при Пловдивској митрополији, као и свештенство при овом храму. Певао је катедрални хор Успења Богородичиног града Пловдива.

Богослужењу је присуствовао обласни управитељ Здравко Димитров, градоначелник Пловдива Иван Тотев, градоначелници општина у окружењу, угледни друштвени радници и други. Проповедао је свештеноиконом Виктор Христев на празничну тему.

Према устаљеној традицији, у порти су биле постројене војне јединице с бригадним генералом Јавором Матејевим на челу, командантом пловдивског гарнизона.

У наставку су уз звуке црквених звона, архијереји, свештенство, представници грађанских власти и мноштво верника кренули у литију на обалу реке Марице, где је  Митрополит  обавио велико водоосвећење.

Архијереј је бацио у воду свети крст, који је ухватио Стојан Ганев, стар 38 година. Владика му је заблагодарио и подарио Библију, икону Пресвете Богородице и крст, после чега је пошкропио водом младиће који су били скочили у воду да траже крст. Високопреосвећени је крстом осенио све присутне који су учествовали у свечаностима обележавања празника крштења Кристовог.

Извор: Бугарска Патријаршија (Р.Р.)