Богојављење у Подгорици

Богојављење у Подгорици
Богојављење у Подгорици
Богојављење у Подгорици
Богојављење у Подгорици

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 19. јануара 2020. године, на Богојављење, са свештенством свету архијерејску Литургију са великим водоосвећењем у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

У литургијској бесједи митрополит Амфилохије је рекао да су небеса отворила док се Господ крштавао у Јордану. „И открила се најсветија тајна, тајна из које израстају све тајне, тајна из које се изњедрила васиона, сва Божанска творевина, тајна Свете Тројице, тајна Бога љубави Оца и Сина и Духа Светога. И од тога тренутка вјечна Божанска свјетлост је обасјала и Јована Крститеља и ријеку Јордан и свету земљу Палестину. Обасјала је читави свијет“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да је та велика тајна остала присутна до данашњег дана и остаће до краја света и века са нама и међу нама. „То је тајна Божанске љубави, Божанске истине, Божанске доброте, Божанске мудрости… Отада, па до данас и до краја свијета и вијека Бог није неко непознато далеко биће, апстрактно биће философа и мудраца о коме они причају и приповиједају, него је Бог који је са нама Бог Емануил, који је ту са нама и међу нама, присутан у нама као вјечна љубав и као вјечна истина. То је оно што се јавило на овај дан“, објаснио је владика Амфилохије.

Казао је да је кроз Христово крштење свако људско биће призвано да се крсти. „Да доживи да прими у себе ту Божанску, вјечну, светотројичну тајну – да му се јави Господ и Света Тројица да га испуни. Шта је друго света тајна крштења до управа та света тајна која се кроз Христово крштење открива и дарује и нама, свакоме људскоме бићу“, нагласио је он.

Најавио је данашње саборно крштење око осамдесет Подгоричана на саставцима Рибнице и Мораче рекавши да река Морача тако постаје река Јордан. „И та велика и света тајна Бога љубави усељава се у њих, обасјава их изнутра. Примају тај квасац вјечне истине, вјечнога живота“, закључио је митрополит Амфилохије.

Владика Амфилохије је током Литургије рукоположио у ђаконски чин Владимира Милуновића, координатора канцеларије Добротворног фонда Митрополије црногорско – приморске „Човјекољубље“.

Након Литургије, митрополит Амфилохије је са свештенством обавио велико освећење богојављенске водице, која је потом раздељена вернима. Посебно је поздравио седамдесет православних верника из Скадра који су, на челу са својим свештеницима, присутвовали сабрању.

Осврнуо се кратко и на Владин дискриминаторски антизакон о слободи вероисповести и поново позвао властодршце да га повуку. „Дај Боже да ови наши који су на власти од братоубилачког и богоубилачког закона ослободе и себе, и Црну Гору. А и нас, овај народ Божји да ослободе од тог закона. Није циљ ниједне власти на свијету да буде богоубилачка и братоубилачка. Ја се надам посебно ова наша власт да неће то дозволити, него ће тај безбожни закон повући“, поручио је митрополит Амфилохије.

Потом је према Немањиној обали кренула је литија у којој су хиљаде верника пружили молитвени отпор безакоњу црногорских властодржаца који дискриминишу Српску Православну Цркву.

Извор: Митрополија црногорско-приморска