Богојављење у Требињу и Пребиловцима

Богојављење у Требињу и Пребиловцима
Богојављење у Требињу и Пребиловцима
Богојављење у Требињу и Пребиловцима
Богојављење у Требињу и Пребиловцима

Никола Љешковић /25/ из Требиња први је допливао до Часног крста, којег је након водоосвећења у ријеку Требишњицу спустио Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки г. Григорије.

Требишњицом, од Старог града до обале испред хотела Леотар, на Богојављење је пливало педесетак младића, међу којима је била и тридесетогодишња Драгица Драпић која је први пут учествовала у пливању за Часни крст.

Након изласка из хладне реке, Љешковић је новинарима рекао да му је ово девети пут да учествује у овој свечаности, а други пут да победи. -Ући у Требишњицу и запливати на овај празник осећај је који се не може описати речима, рекао је Љешковић и додао да ће и убудуће пливати на Богојављење. Међу првима који су стигли до Часног крста био је најмлађи учесник, тринаестогодишњи Димитрије Шкриван, који је истакао да му је ово други пут да плива и да је веома срећан због тога. Најстарији учесник Богојављенског пливања био је Драган Бодирога /61/ који је рекао да му је овај дан од посебног значаја и да није дошао да се такмичи, већ само да учествује у величанственом дану. 

Пливању за Богојављенски крст претходила је света архијерејска Литургија коју је у Саборном храму у Требињу са свештенством служио владика Григорије. 

На празник Богојављења  у храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима служена је света литургија којој је присутвовао велики број парохијана. Након Литургије по први пут на језеру Шкрка организивано је пливање за Часни крст. Од седам такмичара до Часног крста први је стигао Бранко Екмечић из Пребиловаца. У гостопримници Парохијског дома у Чапљини свештеник Марко је уручио пригодни поклон победнику.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка, Срна, trebinjelive.info